Hoeve Kapittelhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Kapittelhof

• omvat de aanduiding als beschermd monument Hoeve Kapittelhof

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Appelterre-Eichem

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Appelterre-Eichem

Beschrijving

Zogenaamd "Kapittelhof " of "Hof Schutijzer" (familienaam), gelegen ten oosten van de parochiekerk, aan het kruispunt van de Dorps-, Kerk- en Paardeveldstraat.

Naar verluidt opgetrokken in 1637 in traditionele stijl. Vermoedelijk gaat het om het "Nivelhof", vermeld sinds begin 15de eeuw, afhangend van de abdij van Nijvel. Mooi volumespel van witgeschilderde bakstenen gebouwen met ritmische herhaling van zadeldaken en aanleunende lessenaarsdaken ten noorden.

Woonhuis van twee bouwlagen, met lagere aanbouw rechts, en aanbouw links (voormalige stal) van één bouwlaag die iets naar voren springt, met aanleunend lager gedeelte met afgeronde hoeken. Losse haakse stalgebouwen met het woonhuis verbonden door een overluifeld voetgangerspoortje. Ten oosten dwarsschuur met parallel aan straat, gekasseid erf. Open toegang. Woonhuis van twee bouwlagen, twee traveeën onder mank zadeldak (gewijzigde dakhelling, nok evenwijdig aan straat, Vlaamse pannen), uit de 17de, 18de eeuw. De voorgevel vertoont een verhoogde begane grond; hoge zandstenen sokkel met rechthoekige keldergaten en geprofileerde plintboord. Hoekstenen, smal cordon tussen de bouwlagen; beluikte kruiskozijnen, op benedenverdieping met enkele en op bovenverdieping met gekoppelde ontlastingsboog. Zandstenen tussendorpel en stijl weggenomen uit benedenvenster rechts. Achtergevel op hoge sokkel; muurankers met kram en krul; beluikt rechthoekig zandstenen kruiskozijn met druiplijst in benedenverdieping, klooster- en bolkozijn en rechthoekig venster onder houten latei. Zandstenen rondboogdeur met kwarthol beloop en omlopende druiplijst uitlopend op kraagsteentjes. Rechterzijgevel met twee rechthoekige vensters. Linkerzijgevel met gedeeltelijk zichtbaar rechthoekig venster met hoekstenen onder houten latei. Rechts aanbouw (19de eeuw) van één bouwlaag, één travee onder lessenaarsdak (nok loodrecht op straat, pannen). Interieur met laatgotische schouw. Moerbalk gedateerd 1637 en versierd met houtsnijwerk.

Voormalige links gelegen stal, van één bouwlaag, twee traveeën onder zadeldak (nok parallel aan straat, mechanische pannen) vermoedelijk verbouwd in de 19de eeuw; heden opgenomen in het woonhuis; beluikte rechthoekige vensters onder houten lateien; tussen woonhuis en laatstgenoemde: aanbouw (19de eeuw) van twee traveeën, één bouwlaag onder lessenaarsdak (nok loodrecht op straat, Vlaamse pannen); hoekstenen, beluikt rechthoekig venster met houten latei en onderdorpel; getoogde deur.

Lage ten noorden gelegen aanbouw van één bouwlaag, één travee onder zadeldak (nok parallel aan straat) met rechthoekig betralied venstertje (houten onder- en bovendorpel); voorheen maakte dit deel uit van een dienstgebouw waarin de inrijpoort opgenomen was: namelijk bewaarde zandstenen rechterstijl van voormalige inrijpoort tegen linker zijgevel.

Haakse stallen onder zadeldaken (nok loodrecht op straat, mechanische pannen), uit 18de, 19de eeuw: bewaarde zandstenen deurstijlen, rechthoekige venstertjes met houten lateien en zandstenen onderdorpels; houten armpomp. Dwarsschuur onder zadeldak (nok parallel aan straat, mechanische pannen), uit de 19de eeuw.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle