Hof ter Cleye

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ter Cleye

Beschrijving

Pachthoeve, bekend sinds 832 als "Loets". Oorspronkelijk eigendom van de abdij van Ninove. Huidige hoeve dateert van 1778 (volgens sommigen van 1742) met enkele latere aanpassingen. Gelegen dichtbij het kruispunt van de Breeweg, Kramingen- en Neerstraat.

Mooie en ruime gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken (pannen) rondom een gekasseid erf met kleine mestvaalt. Groot poortgebouw onder afgewolfd dak ten oosten, poort in arduinen korfboogomlijsting tussen twee blinde korfboogvelden aan straatzijde (letters AMR in sluitsteen). Dubbelhuis, één bouwlaag, zeven traveeën (nok loodrecht op de straat). Verhoogde begane grond en zandstenen plint met keldervensters; vernieuwde pui met dubbele steektrap. Arduinen gevelsteen (boven deur) met het schild van abt Van der Eecken en opschrift 1778/ FORTIA TENDUNT AD ASTRA. Steekboogvormige muuropeningen in zandstenen omlijstingen; vensteromlijstingen met kwarthol beloop. Voorheen betraliede vensters en bovenlicht van deur. Uitgesneden daklijstbalkjes. Dakkapel met laadluik (onder half schilddak) in deurtravee. Rechter zijgevel met behouden windborden; zolderluik in zandstenen omlijsting. Achtergevel links, afgelijnd door middel van hoekstenen; rechts, verhoogde begane grond, keldergaten in de zandstenen plint; betralied zandstenen bolkozijn met gekoppelde ontlastingsboog en twee kleine rechthoekige venstertjes met ontlastingsbogen. Laadluik in zandstenen omlijsting. Traditionele zandstenen rondboogdeur met kwarthol beloop en sluitsteen. Wagenhuis en bakhuisje ten oosten (19de eeuw).

Stal ten noorden (vierde kwart 18de eeuw tot eerste kwart 19de eeuw), vier traveeën met rechthoekige muuropeningen in arduinen omlijstingen. Lange stal met hooizolder ten zuiden: elf ongelijke traveeën met onder meer deuren in arduinen omlijstingen en twee rechthoekige poorten, latere rechthoekige vensters (vierde kwart van de 18de eeuw tot de 19de eeuw). Dwarsschuur ten westen met rechthoekige poort onder houten latei (19de eeuw).

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle