Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Appelterre-Eichem

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Appelterre-Eichem

Beschrijving

Gelegen aan de hoek van de verbredende straat op een terrein dat afhelt naar veldzijde toe. Gesloten hoeve met tuin en hoge bakstenen muur ten oosten. Bakstenen gebouwen (meestal onder pannen zadeldaken) uit de tweede helft van de 18de eeuw tot het eerste kwart van de 20ste eeuw, gegroepeerd rondom een haast rechthoekige gekasseide binnenplaats; voorheen overluifelde rechthoekige inrijpoort ten zuiden met hoekstenen in rechterstijl; rechts, ernaast: getoogde voetgangersdeur met hoekstenen in linker stijl en bouwnaad links erboven.

Ten westen, boerenwoning van oorspronkelijk één bouwlaag, met bijkomende verdieping (1873), acht traveeën (nok loodrecht op de straat, pannen), in kern uit de 18de eeuw, rechtse hoektravee vermoedelijk toegevoegd in de 19de eeuw (bouwnaad). Muuropeningen van benedenverdieping in gecementeerde omlijstingen; voorheen beluikte benedenvensters met arduinen onderdorpels, twee rechthoekige vensters waren voorheen kruiskozijnen. Steekboogvormige bovenvensters met arduinen lekdrempels. Zandstenen korfboogdeur met imposten en sluitsteen met hartmotief, gedateerd 1774/ P. Van der Schueren. Achtergevel met steekboogvenster op arduinen lekdrempels (19de eeuw), linker hoektravee met vermoedelijk hergebruikte rechthoekige zandstenen kozijnen (voorheen beluikt). Linker zijpuntgevel gedateerd 1873 door middel van muurankers; zandstenen kozijn op benedenverdieping, twee rechthoekige bovenvensters respectievelijk onder houten en arduinen latei en met houten onderdorpel en arduinen lekdrempel.

Tweede woonhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw ten westen: twee bouwlagen en twee traveeën onder afgesnuit zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen); steekboogvormige brede muuropeningen. Aanbouw van twee bouwlagen onder lessenaarsdak, ten noorden; gelijksoortige muuropeningen.

Twee gelijklopende noordelijke dwarsschuren met rechthoekige poorten onder I-balken (eerste kwart van de 20ste eeuw). Lage oostelijk gelegen stal met hooizolder (eerste kwart van de 19de eeuw); rechthoekige muuropeningen onder meer met arduinen omlijstingen of onder houten lateien; hoekstenen aan straatzijde, ten zuiden. Zeer ruim dienstgebouw ten zuiden onder vijf gelijklopende zadeldaken (nok loodrecht op de straat), met dakoverkraging aan erfzijde (eerste helft van de 20ste eeuw). Straatgevel lijnt de straatkromming af. Bijkomende rechthoekige inrijpoort en rechthoekige muuropeningen.

Ten westen (tegenover tweede woonhuis): bergplaats van één bouwlaag, drie traveeën met duiventil onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen); centraal zandstenen steekboogdeurtje met sluitsteen en oren. In top gedeeltelijk gedichte halfronde vensters; latere overkragende dakrand met windborden op uitgesneden daklijstbalkjes.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle