Hof Steppe

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof Steppe

Beschrijving

Zogenaamd "Hof Steppe" (familienaam), grote gesloten hoeve, mogelijk voorheen bekend als het "Goed ter Vrouwenhove" (pachtgoed van de Heren van Ouwegem vanaf 1219). Gelegen op een hellend terrein op de hoek met de Hellestraat en tegenover de Walenstraat. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) gegroepeerd rondom een hellend, rechthoekig gekasseid erf met mestvaalt; rechthoekige inrijpoort opgenomen in het westen stalvleugel. Grosso modo daterend uit de 18de tot 19de eeuw met latere vernieuwingen en aanbouwen uit de 19de tot 20ste eeuw.

Dubbelhuis in traditionele stijl uit het tweede en derde kwart van de 18de eeuw. Eén bouwlaag, vijf traveeën en rechts opkamer van drie traveeën. Witgeschilderde verankerde lijstgevel op gecementeerde plint met links keldergaten. Verhoogde begane grond en hellend terrein. Pui met steektrap, rechthoekige vensters met ontlastingsbogen, voorheen beluikt en uitgewerkt als kruiskozijnen (bewaarde zandstenen hoekstenen). Zandstenen rondboogdeur met sluitsteen en imposten gedateerd 1773. Later rechthoekig laadluik. Aanleunende oudere opkamer gescheiden van woonhuis door één bouwnaad met hoekstenen; verankerde en witgekalkte lijstgevel op grijsgeschilderde plint en verhoogde sokkel met afschuining; rechthoekig venster met houten latei en zandstenen stijlen tussen twee oculi en een blind kloosterkozijn (hoekstenen). Achtergevel met zandstenen, voorheen beluikte kloosterkozijnen en rondboogdeur met imposten en sluitsteen onder vernieuwd bovenlicht. Linker zijgevel bewaart aandak op schouderstukken. Rechter zijgevel met onder meer rechthoekige vensters onder houten lateien en met zandstenen onderdorpels.

Westelijke en zuidelijke stalvleugels met witgeschilderde verankerde gevels met rechthoekige muuropeningen (19de eeuw). Hoge dwarsschuur ten oosten (vermoedelijk wederopgebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw) met twee grote steekboogpoorten, recente rechthoekige muuropeningen, alsook steekboogvormige venstertjes met hergebruikte geprofileerde druiplijsten. Aanbouwen onder zadeldakjes tegen zuidelijke zijpuntgevel: deuren onder steekboogvormige geprofileerde druiplijsten. Recentere dienstgebouwen onder zadeldaken ten noordoosten en alleenstaand wagenhuis ten oosten.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle

Tegen de buitenmuur bevindt zich een kapel.