Gesloten hoeve

Beschrijving

Gelegen aan het kruispunt van de Eichem- en de Lindenbergstraat, ten zuiden van de Sint-Martinuskerk. Gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken (pannen), rondom een gebetonneerd erf, met tuintje in het midden en recente duiventoren; daterend uit de 18de eeuw en later. Op noordhoek iets inspringend poortgebouw met zandstenen hoekstenen en zandstenen korfboogpoort, gedateerd 1765/ ICRBV en sluitsteen met hartmotief.

Woonhuis van één bouwlaag, twee en zes traveeën onder zadeldak met verspringende nokhoogte (twee linker traveeën onder steiler en hoger dak). Baksteenbouw. Voorgevel met granito-parement en gecementeerde plint. Zichtbare hoekstenen links (zandsteen). Rechthoekige muuropeningen, beluikte vensters in gecementeerde omlijstingen met sponning en arduinen lekdrempel; deur in zandstenen omlijsting met geprofileerde stijlen, latei op kwartronde consoles.

Gecementeerde en beschilderde erfgevel met rechts hoekstenen; rechthoekige muuropeningen; gelijksoortige doch bepleisterde deuromlijsting. Houten armpomp. Latere dakkapellen en verbreed rechter venster. Stal ten noorden: gecementeerde gevel met datering 176(1) door middel van muurankers; rechthoekige muuropeningen; recenter wagenhuis (ten oosten) en dwarsschuur (ten zuiden) van telkens twee poorttraveeën.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle