Hoeve Hof te Eichem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof te Eichem

• is aangeduid als beschermd monument Hoeve Hof te Eichem

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeve Hof te Eichem: omgeving

Ruime gesloten hoeve gelegen op een hellend terrein op de hoek met de Terrasstraat.

Pachthoeve van het Sint-Janshuis te Gent in de 15de eeuw. Witgeschilderde bakstenen gebouwen op gepikte plinten (gevels afgelijnd door middel van getrapte baksteenfries) onder zadeldaken (veelal Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom een grote gebetonneerde binnenplaats met open bergplaats onder schilddak in het midden; daterend uit de 18de eeuw met enkele latere aanpassingen. Brede rechthoekige inrijpoort opgenomen in noordwestelijk gelegen dienstgebouw met zandstenen hoekstenen aan straatzijde.

Boerenwoning van één bouwlaag, zes traveeën (nok loodrecht op Eichemstraat, golfplaten), uit het tweede en derde kwart van de 18de eeuw. Voorgevel met verhoogde begane grond: gedeeltelijk zandstenen plint; zandstenen rechts gelegen keldergat en rechthoekige kelderdeur links. Getoogde muuropeningen in zandstenen omlijstingen met kwarthol beloop, hoge vensters met duimen; deur met bovenlicht; armpomp. Achtergevel met erg gesloten karakter; kleine rechthoekige venstertjes met luikjes of duimen: links, in zandstenen omlijsting, rechts, verbouwd; zandstenen rondboogdeur met kwarthol beloop. Rechter zijgevel verstevigd door middel van lisenen en steunberen: houten bolkozijn met zandstenen onderdorpel op de bovenverdieping en twee betraliede zandstenen benedenvenstertjes.

Ten noordwesten, verankerde stal van zeven traveeën met hooizolder; steunberen met versnijding; rechthoekige muuropeningen: zandstenen deuren met lateien op kwartronde consoles, zandstenen lichtgleuf links. Ten zuidwesten, stalvleugel van zes deur- en zeven venstertraveeën; rechthoekige muuropeningen onder houten lateien afwisselend met enkele oorspronkelijke zandstenen venstertjes met lateien op kwartronde consoles en deuren met zandstenen stijlen; rechthoekige zolderluiken en rechthoekige poort rechts. Recente dwarsschuur van vijf traveeën ten noordoosten.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle