erfgoedobject

Alleenstaand hoekhuis

bouwkundig element
ID: 936   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/936

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Alleenstaand hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Alleenstaand breedhuis, gelegen op de hoek met de Keelhoffstraat. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de eerste helft van de 17de eeuw, met aanpassingen van ordonnantie in 1789 (?) en het derde kwart van de 19de eeuw.

Witgekalkt, bakstenen gebouw op een gepikte plint. Lijstgevel voorzien van een geprofileerde, mergelstenen kroonlijst. Gesmeed ijzeren muurankers met krullen. 17de-eeuws dakvenster van mergelsteen, voorzien van een gebogen fronton met bolbekroning en voluten. Neoclassicistische voorgevelordonnantie: rechthoekige vensters met hardstenen latei en lekdrempel, voorheen beluikt, en een rechthoekige deur in een geprofileerde, hardstenen omlijsting op neuten, met oorspronkelijk houtwerk. De achtergevel is voorzien van rechthoekige vensters in een hardstenen omlijsting van hergebruikt materiaal. Rechthoekige deur onder hardstenen latei met sluitsteen voorzien van het jaartal 1789 (hergebruikt materiaal). Getrapte zijgevels, zes treden, topstuk en schouderstukken, met mergelstenen afwerking.

Ommuurde tuin achter het huis.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1996


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Alleenstaand hoekhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/936 (Geraadpleegd op 27-11-2020)