Semi-gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Ninove
Deelgemeente Denderwindeke
Straat Neuringen
Locatie Neuringen 105, Ninove (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Ninove (actualisaties: 05-06-2007 - 10-08-2007).
  • Adrescontrole Ninove (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Ninove (geografische inventarisatie: 01-01-1978 - 31-12-1978).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Verzorgde semi-gesloten hoeve ingeplant aan de straat met tuintje ten noordwesten Bakstenen gebouwen gegroepeerd rondom een rechthoekig gekasseid erf; mestvaalt vervangen door rotstuintje. Inrijpoort opgenomen in het dienstgebouw ten noordoosten. Nieuw woonhuis met twee verdiepingen, van 1930, op de noordwestelijke zijde (nok loodrecht op de straat). Links ervan: drie behouden traveeën van het oude éénlaagse boerenhuis afgedekt met een zadeldak (mechanische pannen), uit eind 18de eeuw. Verankerde, beschilderde en gecementeerde lijstgevel met twee rechthoekige vensters in een vlakke arduinen omlijsting met sponning. Langsschuur (ten zuidwesten) onder een zadeldak (mechanische pannen) door middel van baksteenkoppen in de zijpuntgevel gedateerd 1860; bouwnaad wijzend op een verhoging (?). Schuurpoorten onder houten latei ingeschreven in een bakstenen rondboog; rechthoekige venstertjes voorzien van arduinen dorpels in de langsgevel. Ten noordoosten en zuidoosten, lagere stallingen onder zadeldaken (pannen) met inrij- en veldpoort en rechthoekige muuropeningen.

Bron: D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Eeman, Michèle; d'Huyvetter, Clio & de Longie, Bea

Datum tekst: 1978

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Denderwindeke

Denderwindeke (Ninove)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.