Proostenhuis abdij Vicogne

Beschrijving

Voormalig proostenhuis van de abdij van Vicogne. Herenhuis gelegen in een mooie beboomde en ommuurde tuin, aan de straatzijde afgesloten door lagere muur met hek en links ingangspoort met arduinen negblokken.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee verdiepingen onder zadeldak (leien). Oudere kern aangeduid door muurvlechtingen. Bepleisterde en geschilderde voorgevel met ordonnantie uit de 19de eeuw. Horizontale geleding door doorlopende lekdrempels der bovenvensters en entablement met cordon, casementen, tandlijst en kroonlijst op mooi uitgewerkte hermen. Rechthoekige vensters voorzien van natuurstenen lekdrempels en lateien. Rechthoekige deur in een vlakke natuurstenen omlijsting. Rechts aanbouw: bakstenen dienstgebouw in de tuin, met sporadisch gebruik van zandsteenblokken; rechthoekige muuropeningen.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle