Pastorie Sint-Petrusparochie met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

Neogotische pastorie van twee bouwlagen onder parallelle zadeldaken, uit 1886.

De parochie behoorde oorspronkelijk tot het patronaatsrecht van de Onze Lieve Vrouwabdij van Vicoigne. Te Denderwindeke wordt de pastorie voor het eerst vernoemd in 1614 terwijl de huidige dateert van 1886. In 1903 werd een onderpastorie gebouwd op het aanpalende perceel.

Bakstenen gebouw met verticaliserend accent door middel van lisenen, verdiepte traveeën en trapgevels. Natuurstenen kruis- en drielichtkozijnen gevat in Brugse traveeën. Langs de achterzijde situeert zich een eenlaags bijgebouw onder lessenaarsdak over de volledige diepte van het pand. Langs de zijkant geeft een trap met smeedijzeren leuning toegang tot het aanbouwsel.

In de tuin staat een eenlaags bijgebouw van drie traveeën onder een lessenaarsdak. De stijl is eveneens neogotisch. Drie spitsboogvormige deuren geven toegang tot de achterliggende ruimten. Het huis is gelegen in een verwilderde ommuurde tuin met kunstmatige betonnen vijver. De ommuring bestaat uit baksteen. Langs de voorzijde wordt de muur onderbroken door een hek.

Interieur

De interieuropdeling en -aankleding bleven bewaard. Het is een pand met typisch vrij plan met L-vormige gang. Het aanbouwsel wordt verdeeld in een nutsruimte en een keuken. In het hoofdgebouw situeren zich links van de gang een spreekkamer en keuken. Rechts sluiten een salon en de traphal aan. De bovenverdieping is door middel van een gang haaks op de voorgevel opgesplitst. Zes kamers komen uit op deze nachthal. Het gebinte is gedateerd 1886 en werd getelmerkt. De constructie is typisch voor de 19de eeuw. Het volledige pand is onderkelderd. Hoewel het interieur sober is, is het typisch voor de late neogotiek. Het binnenschrijnwerk bestaat uit paneeldeuren (6 panelen) zonder enige ornamentiek. Twee deuren sluiten de trap af van de bovenverdieping en zolderverdieping. Tussen de twee grote salons achterin het huis bevindt zich een uitzonderlijk hoge dubbelvleugelige deur met acht panelen per vleugel. Fraai uitgewerkte neogotische scharnieren verzekeren de werking. Op enkele plaatsen bleven de binnenluiken bewaard. Het buitenschrijnwerk is origineel. Beide grote salon bevatten neogotische schouwen. Eén ervan is gedateerd 'Anno 1886' en voorzien van het monogram 'SP'. De andere heeft enkel een Christusmonogram. Alle schouwen op de bovenverdieping zijn traditioneel en gemaakt uit zwarte en witte marmer. Verschillende tegelvloeren bleven bewaard op de benedenverdieping. De kelder heeft kleine segmentbooggewelfjes. Opmerkelijk is de resterende bakoven in de kelder.

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingdossier DO002213, Pastorie Sint-Petrusparochie.
Auteurs: Mertens, Joeri