Gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Ninove
Deelgemeente Denderwindeke
Straat Rendestede
Locatie Rendestede 7, Ninove (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Ninove (actualisaties: 05-06-2007 - 10-08-2007).
  • Adrescontrole Ninove (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Ninove (geografische inventarisatie: 01-01-1978 - 31-12-1978).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Mooi gelegen, middelgrote gesloten hoeve uit de 19de eeuw, schuin ingeplant ten opzicht van de straat. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (pannen) gegroepeerd rondom een rechthoekig geplaveid erf. Inrijpoort onder houten latei in het dienstgebouw ten noordoosten.

Ten noordwesten: boerenhuis, dubbelhuis type, van één bouwlaag en acht traveeën onder een gebogen zadeldak op houten daklijstbalkjes, gedateerd 1802 op de deurlatei. Erfgevel met rechts opkamer van vier traveeën. Beluikte rechthoekige vensters gevat in een vlakke omlijsting van arduin. Gelijkaardige deur met jaartal 1802 op de latei; steektrapje. Rechthoekige zoldervensters. Rechts staldeur in het verlengde van het woonhuis. Witgekalkte achtergevel met gewijzigde vensters en rechthoekige deur voorzien van natuurstenen stijlen.

Dwarsschuur ten zuidoosten: poort onder houten latei; zijpuntgevel met langwerpige uilegaten. Stallingen ten noordoosten en ten zuidwesten met gewijzigde muuropeningen. Lagere recente uitbreidingen.

Bron: D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Eeman, Michèle; d'Huyvetter, Clio & de Longie, Bea

Datum tekst: 1978

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Denderwindeke

Denderwindeke (Ninove)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.