Gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Ninove
Deelgemeente Denderwindeke
Straat Rozelaarstraat
Locatie Rozelaarstraat 18, 18A, Ninove (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Ninove (actualisaties: 05-06-2007 - 10-08-2007).
  • Adrescontrole Ninove (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Ninove (geografische inventarisatie: 01-01-1978 - 31-12-1978).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Ruime gesloten hoeve, ingeplant aan de straat, met gebouwen uit de 18de tot 19de eeuw, gegroepeerd rondom een rechthoekig erf met siertuintje en boom. Prettig volumespel van witgekalkte gebouwen op gepikte plint onder zadeldaken en lessenaarsdak (pannen). Overluifelde inrijpoort ten zuidoosten.

Verankerd woonhuis, ten noordwesten. Dubbelhuis met zes traveeën en twee verdiepingen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Erfgevelordonnantie uit midden 19de eeuw. Rechthoekige vensters voorzien van arduinen lekdrempels en lateien; rechthoekige deur in een vlakke omlijsting van arduin met steektrapje. Rechts, aansluitend éénlaags gedeelte van het vroegere boerenhuis; bewaarde houten daklijstbalkjes en rondboogdeur van zandsteen voorzien van imposten en sluitsteen met hartmotief, gedateerd 1773. Voorts gewijzigde gevelindeling. Rechthoekig deurtje in een vlakke arduinen omlijsting in de uiterste travee. Ten zuidwesten, wagenhuis onder lessenaarsdak, geritmeerd door ellipsboogarcaden op vierkante pijlers van baksteen met vereenvoudigde dekplaten. Dienstgebouwen ten noordoosten met hooizolder, rechthoekige poort, rechthoekige muuropeningen onder arduinen lateien en rechthoekige deur in een vlakke arduinen omlijsting. Deels verhoogde zuidoostelijke vleugel met rechthoekige muuropeningen.

Bron: D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Eeman, Michèle; d'Huyvetter, Clio & de Longie, Bea

Datum tekst: 1978

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Denderwindeke

Denderwindeke (Ninove)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.