Pastorie

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Ninove
Deelgemeente Denderwindeke
Straat Bokkendries
Locatie Bokkendries 13, Ninove (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Ninove (actualisaties: 05-06-2007 - 10-08-2007).
  • Adrescontrole Ninove (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Ninove (geografische inventarisatie: 01-01-1978 - 31-12-1978).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Typologiedreven, pastorieën
Stijltraditioneel
Datering17de eeuw

Beschrijving

Merkwaardige woning in traditionele stijl, juist na de Franse Revolutie als pastorij gebruikt later privébezit geworden. Mooi gelegen in een tuin met lindendreef. Dubbelhuis van acht traveeën en twee verdiepingen onder een gewijzigd zadeldak met verlaagde helling (leien). Baksteenbouw met gebruik van zandsteen voor hoge sokkel, hoekstenen, kordons en negblokken. Begane grond uit de 17de eeuw. Horizontale geleding door middel van kordon en muurband, respectievelijk ter hoogte van tussen- en bovendorpel der voormalige kruiskozijnen, voorzien van negblokken en wigvormig ontlastingssysteem; verlaagde onderdorpels. Fraaie korfboogdeur in een zandstenen omlijsting met uitstekende imposten, sluitsteen en druiplijst door middel van een bolkozijntje verbonden met een bekronend gesculpteerd nisje van zandsteen. Sierlijke muurankers met krul. Vermoedelijk toegevoegde of later gewijzigde bovenverdieping met getoogde vensters voorzien van zandstenen onderdorpels. Bewaarde negblokken, duimen en steentje ter hoogte van tussendorpel van de twee centrale bovenvensters wijzen op oorspronkelijke kruiskozijnen. Rechter zijpuntgevel met gelijkaardige, deels gedichte, benedenvensters als die der voorgevel. Sporen van dubbele ontlastingsboog op de bovenverdieping wijzen op een voormalig kruiskozijn. Rechthoekig zandstenen venstertje in de top. Recent hervoegde en gezandstraalde gevels.

Bron: D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Eeman, Michèle; d'Huyvetter, Clio & de Longie, Bea

Datum tekst: 1978

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Denderwindeke

Denderwindeke (Ninove)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.