erfgoedobject

Pastorie met tuin

bouwkundig / landschappelijk element
ID
9388
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9388

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie met tuin
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Merkwaardige woning in traditionele stijl, juist na de Franse Revolutie als pastorie gebruikt later privébezit geworden. Mooi gelegen in een tuin met lindendreef. Dubbelhuis van acht traveeën en twee verdiepingen onder een gewijzigd zadeldak met verlaagde helling (leien). Baksteenbouw met gebruik van zandsteen voor hoge sokkel, hoekstenen, cordons en negblokken. Begane grond uit de 17de eeuw. Horizontale geleding door middel van cordon en muurband, respectievelijk ter hoogte van tussen- en bovendorpel der voormalige kruiskozijnen, voorzien van negblokken en wigvormig ontlastingssysteem; verlaagde onderdorpels. Fraaie korfboogdeur in een zandstenen omlijsting met uitstekende imposten, sluitsteen en druiplijst door middel van een bolkozijntje verbonden met een bekronend gesculpteerd nisje van zandsteen. Sierlijke muurankers met krul. Vermoedelijk toegevoegde of later gewijzigde bovenverdieping met getoogde vensters voorzien van zandstenen onderdorpels. Bewaarde negblokken, duimen en steentje ter hoogte van tussendorpel van de twee centrale bovenvensters wijzen op oorspronkelijke kruiskozijnen. Rechter zijpuntgevel met gelijkaardige, deels gedichte, benedenvensters als die der voorgevel. Sporen van dubbele ontlastingsboog op de bovenverdieping wijzen op een voormalig kruiskozijn. Rechthoekig zandstenen venstertje in de top. Recent hervoegde en gezandstraalde gevels.


Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Interieur van de woning

Oorspronkelijke opgeklampte deur in de voorgevel. Gelijkvloerse verdieping met bewaarde dubbelhuisindeling. Linkse vertrek met gestuukt plafond en schouwboezem met stucreliëf, volgens eigenaar pas aangebracht in de eerste helft van de 20ste eeuw. Rechtse vertrek met zichtbare samengestelde balklaag, oorspronkelijk bestuukt. Bewaarde oorspronkelijke schouw (17de eeuw) met geprofileerde natuurstenen haardstijlen.

Geen zichtbaar historisch interieur op de eerste verdieping. Alleen de moerbalken van de samengestelde balklaag zijn nog herkenbaar.

Gewijzigde dakkap. Bevat balken van de oorspronkelijke kap, maar opnieuw samengesteld in gewijzigde opbouw.

Bakstenen kelder met tongewelven onder het oostelijke deel van de woning.

  • DEBONNE V. 2024: Terreinbezoek Pastorie met tuin (Ninove) (terreinbezoek op 18 april 2024).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Pastorietuin

De woning, die minstens teruggaat tot de 17de eeuw, staat afgebeeld op de Ferrariskaart (1771-1778) als een omwalde site. Het goed ligt ten noorden van de Bokkendries en is bereikbaar via een kort dreefje afgesloten door een poortgebouw. Ten noorden van de woning zijn binnen de omgrachting schematisch tuinbedden langs een centraal pad afgebeeld, vermoedelijk gaat het hier om een combinatie van een sier- en nutstuin. Ten noordoosten ligt buiten de walgracht een boomgaard. Op de Atlas der Buurtwegen (ca. 1840) wordt langs de noordoostzijde van het dreefje voor de eerste maal een bijgebouw afgebeeld. De topografische kaart van 1870 geeft nog grosso modo dezelfde constellatie als ten tijde van Ferraris weer, maar dan zonder walgracht. Daarnaast is ook de westzijde van het terrein nu als boomgaard ingetekend. De topografische kaart van 1937 toont dat ten oosten naast de woning een tweede bijgebouw werd opgericht. De langwerpige vijver ten oosten van de woning staat hier voor het eerst afgebeeld, maar was als restant van de gedempte walgracht vermoedelijk steeds aanwezig.

Vandaag is deze constellatie min of meer bewaard. De vroegere pastorie is toegankelijk via een dreefje van gekandelaarde lindes. De woning met twee bijgebouwen ligt centraal in een omgevende tuin met hoogstammige bomen. De langwerpige vijver ten oosten en een kleine vijver tussen de bijgebouwen zijn vermoedelijk relicten van de verdwenen walgracht.

  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
  • Atlas van de Buurtwegen, opgesteld naar aanleiding van de wet op de buurtwegen van 10 april 1841, schaal 1:2.500 (overzichtsplannen schaal 1:10.000).
  • Topografische kaarten van België, Eerste editie, Krijgsdepot, uitgegeven in 1865-1880, schaal 1:20.000.
  • Kaart van België, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1928-1950, schaal 1:20.000.
  • Informatie verkregen van de eigenaar (27 januari 2024).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pastorie met tuin [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9388 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.