erfgoedobject

Pastorie

bouwkundig element
ID: 9388   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9388

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Merkwaardige woning in traditionele stijl, juist na de Franse Revolutie als pastorij gebruikt later privébezit geworden. Mooi gelegen in een tuin met lindendreef. Dubbelhuis van acht traveeën en twee verdiepingen onder een gewijzigd zadeldak met verlaagde helling (leien). Baksteenbouw met gebruik van zandsteen voor hoge sokkel, hoekstenen, kordons en negblokken. Begane grond uit de 17de eeuw. Horizontale geleding door middel van kordon en muurband, respectievelijk ter hoogte van tussen- en bovendorpel der voormalige kruiskozijnen, voorzien van negblokken en wigvormig ontlastingssysteem; verlaagde onderdorpels. Fraaie korfboogdeur in een zandstenen omlijsting met uitstekende imposten, sluitsteen en druiplijst door middel van een bolkozijntje verbonden met een bekronend gesculpteerd nisje van zandsteen. Sierlijke muurankers met krul. Vermoedelijk toegevoegde of later gewijzigde bovenverdieping met getoogde vensters voorzien van zandstenen onderdorpels. Bewaarde negblokken, duimen en steentje ter hoogte van tussendorpel van de twee centrale bovenvensters wijzen op oorspronkelijke kruiskozijnen. Rechter zijpuntgevel met gelijkaardige, deels gedichte, benedenvensters als die der voorgevel. Sporen van dubbele ontlastingsboog op de bovenverdieping wijzen op een voormalig kruiskozijn. Rechthoekig zandstenen venstertje in de top. Recent hervoegde en gezandstraalde gevels.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Pastorie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9388 (Geraadpleegd op 17-10-2019)