Gesloten hoeve

Gemeente Ninove

• Actualisatie Ninove (actualisaties: 05-06-2007 - 10-08-2007).
  • Adrescontrole Ninove (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Ninove (geografische inventarisatie: 01-01-1978 - 31-12-1978).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Volgens de eigenaars voormalige kasteelhoeve. Imposante gesloten hoeve mooi ingeplant in een golvend, beboomd landschap. Dreef afgezoomd door canadapopulieren en kerselaars. Deels witgekalkte bakstenen gebouwen op gepikte plint onder zadeldaken gegroepeerd rondom een vierkant gekasseid erf met mestvaalt. Datering 1739 in een gevelsteen boven de inrijpoort, opgenomen in het dienstgebouw ten noordoosten.

Ten noordwesten, witgekalkt woonhuis, dubbelhuis van zeven traveeën met verhoogde begane grond onder een verlaagd zadeldak (kunstleien). Erfgevel met getoogde vensters in een zandstenen omlijsting met negblokken, sluitsteen, sponning en duimen. Rechthoekige keldergaten in een natuurstenen omlijsting. Gelijkaardige deur (zie vensters) met houten tussendorpel en vernieuwde dubbele steektrap. Steigergaten. Achtergevel voorzien van beluikte rechthoekige venstertjes in een zandstenen omlijsting en traditioneel rondboogdeurtje van zandsteen met imposten en sluitsteen. Verlaagde aandaken met vlechtingen en zandstenen kraagstenen.

Dienstgebouw ten noordoosten, onder een zadeldak (Vlaamse pannen) met centrale inrijpoort en duiventoren onder tentdak. Erfgevel met rondboogpoort en twee traditionele rondboogdeurtjes, gevat in een zwartgeschilderde omlijsting van zandsteen; voorts getoogde en rechthoekige muuropeningen. Aangepaste voorgevel met rechthoekige poort en muuropeningen; hardstenen gevelsteen met twee wapenschilden en jaartal 1739 boven de poort. Zijpuntgevels afgewerkt met vlechtingen.

Langsschuur (ten zuidwesten) onder pannen zadeldak, gedateerd 1741 in een gevelsteen boven de rechth deur voorzien van arduinen negblokken. Voorts twee rechthoekige vensters met arduinen onderdorpel en houten latei. Rechthoekige schuurpoorten, onder houten latei, afgelijnd door arduinen negblokken. Zijpuntgevels afgewerkt met muurvlechtingen en gemarkeerd door rechthoekige uilegaten.

Lagere stal ten zuidoosten opgetrokken in 1950 ter vervanging van de vroegere varkensstal.

Enkele recente uitbreidingen.