Gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Ninove
Deelgemeente Denderwindeke
Straat Vreckom
Locatie Vreckom 12, Ninove (Oost-Vlaanderen)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Ninove (actualisaties: 05-06-2007 - 10-08-2007).
  • Adrescontrole Ninove (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Ninove (geografische inventarisatie: 01-01-1978 - 31-12-1978).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Gesloten hoeve uit de eerste helft van de 19de eeuw. Bakstenen gebouwen gegroepeerd rondom een rechthoekig, deels gekasseid erf met centrale mestvaalt. Met uitzondering van de schuur, witgekalkte verankerde gebouwen op gepikte plint, afgedekt met zadeldaken (pannen).

Ten noordwesten, boerenhuis van acht traveeën en anderhalve verdieping. Links opkamer van twee traveeën. Rechthoekige vensters voorzien van arduinen lekdrempels en lateien; zoldervenstertjes onder houten lateien. Rechthoekige deur in een vlakke arduinen omlijsting; bovenlicht met sierlijke roedenverdeling; rechts, bewaarde pomp. Sporadisch gebruik van zandstenen hoekblokken in de achtergevel. Ten zuidwesten en ten zuidoosten, stallingen en wagenhuis met rechthoekige muuropeningen; twee arduinen deurtjes in de zuidwestelijke vleugel. Vernieuwde langsschuur ten noordoosten, waarvan het oud gebint bewaard is.

Bron: D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Eeman, Michèle; d'Huyvetter, Clio & de Longie, Bea

Datum tekst: 1978

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Denderwindeke

Denderwindeke (Ninove)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.