Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Grote gesloten hoeve met streng karakter; bakstenen hoevegebouwen van diverse volumes onder pannen zadeldaken uit de tweede helft van de 19de eeuw, gegroepeerd rondom een gekasseide binnenplaats met tuintje en vaalt. Ten zuiden, inrijpoort opgenomen in de dienstvleugel aan de straatzijde.

Ertegenover, boerenwoning van het dubbelhuistype met twee bouwlagen van zeven traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig aan straat, Vlaamse pannen) met klokkenruitertje, uit de tweede helft van de 19de eeuw, met recente aanpassingen. Rechthoekige deur en vensters met arduinen lateien en lekdrempels. Verlaagde benedenvensters en aangepaste deur.

Rechts, L-vormige stalvleugel, onder doorlopend zadeldak; rechthoekige deuren in vlakke arduinen omlijstingen. Links, grote langsschuur, in de zijgevel door middel van baksteenkoppen gedateerd 1866. Rechthoekige houten poort onder blind bakstenen boogveld. Daarvoor, aan de straatkant, tuintje met losstaande kapel (vermoedelijk Heilige Kruiskapel te oordelen naar beeldengroep binnenin), uit de tijd van de hoeve. Bakstenen gebouwtje op rechthoekig plan onder zadeldak (leien) met rondboogvensters en deur. Binnenin calvarie met pleisteren beelden.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle