Pastorie

• is aangeduid als beschermd monument Pastorie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Fraaie pastorie met voortuintje; dubbelhuistype met twee bouwlagen van vijf traveeën onder schilddak (nok parallel aan de straat, leien), uit de tweede helft van de 18de eeuw, geflankeerd door twee aanbouwen van één bouwlaag, met twee traveeën onder mansardedak (leien) met dakkapellen. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, afgelijnd door geblokte hoekbanden op gecementeerde plint. Middenrisaliet, eveneens gemarkeerd door geblokte hoekbanden, met bekronend dakvenster onder gebogen fronton en ingedrukte klokvorm. Segmentboogvensters in geriemde omlijstingen van arduin met acanthusblad als sluitsteen. Rondboogdeur met kwartholle arduinen omlijstingen op neuten met geprofileerde imposten en sleutel, ingeschreven in rechthoekige met bekronende druiplijst; stijlen met ingediepte schachten en rankwerk; rozetjes in de zwikken; fraaie houten waaier in het bovenlicht. Onversierd entablement met gekorniste kroonlijst.

Aanbouwen voorzien van een rondboogpoort met gecementeerde negblokken en imposten, naast een segmentboogvenster in arduinen omlijsting.

Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle