erfgoedobject

Stoomcichoreifabriek

bouwkundig element
ID: 9414   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9414

Beschrijving

In achterbouw van een thans tot café omgevormd woonhuis en winkel, en palend aan de Sint-Pietersstraat en Stenenmolen: de voormalige stoomcichoreifabriek "De Munck", opgericht in 1850, maar waarvan thans de technische installatie ontmanteld is. De vroegere fabriek omvat bakstenen gebouwen van één bouwlaag, of één bouwlaag plus zolderverdieping, onder zadeldaken (Vlaamse pannen), geschikt omheen een binnenkoer, met achteraan drie poorten onder rondboog. De eigenlijke produktieruimte bevond zich langsheen de Sint-Pietersstraat en Stenenmolen. Gevel van één bouwlaag en interne zolderverdieping, met rechthoekige openingen onder houten latei (meestal dichtgemetseld) en laadvenster in het midden van het dak en doorlopend in gevel. Rechte muurankers. De binnenconstructie werd volledig in houtwerk uitgevoerd, en is behoorlijk vervallen.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Stoomcichoreifabriek [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9414 (Geraadpleegd op 22-01-2020)