erfgoedobject

Stoomcichoreifabriek

bouwkundig element
ID
9414
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9414
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

In achterbouw van een thans tot café omgevormd woonhuis en winkel, en palend aan de Sint-Pietersstraat en Stenenmolen: de voormalige stoomcichoreifabriek "De Munck", opgericht in 1850, maar waarvan thans de technische installatie ontmanteld is. De vroegere fabriek omvat bakstenen gebouwen van één bouwlaag, of één bouwlaag plus zolderverdieping, onder zadeldaken (Vlaamse pannen), geschikt omheen een binnenkoer, met achteraan drie poorten onder rondboog. De eigenlijke produktieruimte bevond zich langsheen de Sint-Pietersstraat en Stenenmolen. Gevel van één bouwlaag en interne zolderverdieping, met rechthoekige openingen onder houten latei (meestal dichtgemetseld) en laadvenster in het midden van het dak en doorlopend in gevel. Rechte muurankers. De binnenconstructie werd volledig in houtwerk uitgevoerd, en is behoorlijk vervallen.


Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Stoomcichoreifabriek [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9414 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.