erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
9415
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9415

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch burgerhuis
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Meerbeke
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Dubbelhuistype met twee bouwlagen van vijf traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien), in kern opklimmend tot het tweede tot derde kwart van de 18de eeuw. Neoclassicistische bepleisterde en geschilderde lijstgevel op arduinen plint uit de tweede helft van de 19de eeuw. Rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting, doorlopende onderdorpels. Spiegelboogvormige Lodewijk XV-deur in arduinen omlijsting met geprofileerd beloop en acanthusbladmotief in de sluitsteen; bovenste geaccentueerd door druiplijst. Rechter poorttravee, zou een 19de-eeuwse toevoeging kunnen zijn gezien dubbelhuisopstand en de situatie van de schouw. Kroonlijst op klossen. Vernieuwde benedenvensters. Links, zijpuntgevel met vlechtingen en verlaagd aandak.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  :


Relaties

 • Is deel van
  Dorpskern Meerbeke

 • Is deel van
  Halsesteenweg


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9415 (Geraadpleegd op )