erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
9416
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9416

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Meerbeke
    Deze bescherming is geldig sinds 25-03-2000

Beschrijving

Enkelhuistype met twee bouwlagen van zes traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien), voorheen met één bouwlaag in kern opklimmend tot het vierde kwart van de 18de eeuw, hoger opgetrokken in de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel op arduinen plint, gemarkeerd door de puilijst en de hoge kroonlijst. Beluikte rechthoekige benedenvensters, evenals de deur, gevat in vlakke omlijsting; segmentboogvormige bovenvensters in geriemde omlijsting, daarboven geprofileerde druiplijsten die over de penanten doorlopen. Lekdrempels op gecanneleerde consoles. Kroonlijst met tandlijst op klossen waaronder fries met casementen en rozetten. Rechter zijpuntgevel bekleed met leien.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties

  • Is deel van
    Dorpskern Meerbeke

  • Is deel van
    Halsesteenweg


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9416 (Geraadpleegd op 15-06-2021)