Coolsenhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Coolsenhof

Beschrijving

Landhuis gelegen in een beboomd landschap, middenin tuin afgesloten door middel van een hek en een hardstenen balustrade en tuinhuisje langs de straatkant. Goed gecoördineerde uitbreiding in het vierde kwart van de 19de eeuw van een boerenhuis, in kern opklimmend tot het vierde kwart van de 18de eeuw. Dubbelhuistype met één bouwlaag van zeven traveeën onder zadeldak (pannen). Verankerde baksteenbouw met gebruik van hard- en zandsteen. Segmentboogvensters in geriemde omlijsting van arduin. Drie traveeën links zijn recent verbouwd. Voorheen bevond zich daar een rondboogdeurtje in omlijsting van zandsteen op imposten met jaartal 1753 (hergebruikt materiaal?). Rechts, verbouwing van twee traveeën tot puntgevel en uitbreiding met een bakstenen vleugel van twee ongelijke traveeën en twee en een halve bouwlaag uit het vierde kwart van de 19de eeuw; een vierkante toren onder geknikt schilddak en een bredere langsgevel onder zadeldak met dakkapel en overstekend windbord omvattend. Achtergevel en dienstgebouwen zijn sober uitgewerkt. Achter het huis bevindt zich een grote bakstenen langsschuur onder zadeldak.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle