Watermolen Fonteintjesmolen

Beschrijving

Mooi gelegen en nog steeds werkzame watermolen op de Molenbeek. De huidige bakstenen constructie onder afgewolfd schilddak dateert uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Ouder zandstenen muurpand is bewaard waar het geklonken ijzeren bovenslagrad zich bevindt.

Technische installatie nog zeer volledig. Vanuit een rechthoekig bakstenen kamgat, waarop zware eiken balken, worden via een gietijzeren aandrijvings- en overbrengingssysteem, drie koppels maalstenen op de verdieping aangedreven (een nog dagelijks in werking). Deze maalstenen zijn ondersteund door zware houten balken. De maalstoelen zouden zogenaamd afkomstig zijn uit een voormalige windmolen. Eveneens bleven twee haverplettermachines bewaard.

Vermeldenswaardig is een vroege verticale Lister-dieselmotor (circa 1930) van Engels ontwerp, doch onder licentie in Londen vervaardigd; de ontsteking is van de firma Friedman, Wenen. Drie traveeën brede molenaarswoning van twee bouwlagen; oudere kern met gecementeerd parement uit het vierde kwart van de 19de eeuw.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle

Aanvullende informatie

De inventaristekst uit 1978 vermeldt foutieve informatie over de Listermotor. In het beschermingsdossier van 1986 zijn de correcte gegevens te vinden. De Listermotor is niet in Londen, maar in Landen geproduceerd.

• Op de archieffoto van de motor staat volgend opschrift: "R.A. Lister et Cie Lts  Landen".
  • Het beschermingsdossier vermeldt volgende gegevens: Diesel Lister Landen Belgique 5.954 1276 met smeerpomp Alex Friedrnan Wien II Tabor 6.