Parochiekerk Sint-Amandus

Beschrijving

Ingeplant aan het kruispunt van de Beekstraat en de Ninovestraat; ommuurd gedesaffecteerd kerkhof met hek en classicistisch getinte arduinen hekpijlers uitlopend op siervaasbekroning aan de westzijde. In oorsprong een eenvoudig laatromaans zaalkerkje opgericht als hulpkapel der parochie Aspelare. Volgens Duverger G. en Vandenbussche-Van den Kerkhove C.: uitbreiding in de 15de eeuw met een zijbeuk en oprichting van een kleine klokkentoren. In 1803 tot zelfstandige parochiekerk verheven. Restauratie aan de gang onder leiding van architect Hoste van architectenbureau Bressers.

De plattegrond ontvouwt een ingebouwde laatgotische westtoren, een driebeukig schip van vier traveeën met zijbeuken uit de 18de eeuw en een smaller halfrond gesloten koor van een rechte travee geflankeerd door twee sacristieën uit de 19de eeuw. Baksteenbouw met gebruik van zandsteen voor de oudste delen. Afdekking door middel van een doorlopend zadeldak (leien), vernauwd over koorpartij.

Recent gedecapeerde, vroeger gecementeerde westgevel, links afgelijnd door zandstenen hoekblokken. Resterende laatgotische torenromp en oudste deel van de westgevel op zandstenen sokkel (middentravee), gestut door korte steunberen en afgelijnd met muurvlechtingen, flankerende blinde zijbeukgevels (19de eeuw) ten westen. Zandstenen rondboogportaal met rondstaafprofiel op kleine sokkel. Erboven, breed en vermoedelijk verlaagd spitsboogvenster, in een zandstenen omlijsting bekroond met druiplijstje met gestrekte uiteinden; grote roedeverdeling ter vervanging van het maaswerk. Toren afgelijnd door middel van zandstenen hoekblokken; rondboogvormige galmgaten afgewerkt met zandstenen hoekblokken; ingesnoerde naaldspits.

Heden witgekalkte zijbeuken op bakstenen sokkel met zandstenen afschuining. Bouwnaad met natuurstenen hoekblokken tussen derde en vierde travee. Getoogde vensters op lekdrempels. Rondboogvensters in koor; kruis uit de 20ste eeuw in blinde koorsluiting. Ten zuiden sacristie met rechthoekige vensters van zandsteen. Pseudo-basilicaal schip geritmeerd door Toscaanse zuilen met nieuwe vierkante sokkel en gedrukte scheibogen. Overkluizing door middel van tongewelf in middenbeuk en kappengewelf in zijbeuken.

Mobilair: Muurschilderingen in koor uit midden 19de eeuw van P. De Clerck van Ninove.

Meubilair uit de 19de eeuw. Orgel van P.C. Van Peteghem (eerste helft 19de eeuw), in 1906 vernieuwd door de gebroeders Joris.

• DUVERGER G., VANDENBUSSCHE & VAN DEN KERKHOVE C., Fotorepertorium van de Belgische Bedehuizen, Kanton Ninove, Brussel, 1976, p. 30-31.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle