erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID: 9436   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9436

Beschrijving

Voormalige gesloten hoeve, heden afgesloten door een muur, (zuidoostelijke zijde) die de vroegere schuur vervangt. Overluifelde inrijpoort aan de zuidwestelijke zijde.

Ten noordwesten, éénlaags woonhuis van zes traveeën van verschillende breedte, afgedekt door middel van een zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen), 1728 gedateerd door middel van muurankers. Gevelcementering uit eind 19de, begin 20ste eeuw. Tijdens de 19de eeuw aangepaste rechthoekige vensters voorzien van arduinen lekdrempels en lateien op de verhoogde begane grond. Rechthoekige deur in een vlakke arduinen omlijsting. Geprofileerde daklijstbalkjes. Nisje in straatgevel met Sint-Jozefbeeldje.

Stal in het verlengde van het woonhuis, onder een zadeldak. Baksteenbouw met verwerking van zandsteen voor het steekboogvenstertje en de voormalige steekboogdeur voorzien van een sluitsteen met jaartal ..76.

Ten zuidwesten, dienstgebouw, in 19de eeuw verhoogd; steekboogdeurtje van zandsteen en rechthoekig venstertje met zandstenen hoekblokken uit de 18de eeuw. Sporen van muurvlechtingen in de zijpuntgevel.

Aan de noordoostelijke zijde, recentere dwarsschuur onder zadeldak (Vlaamse pannen) met drie rechthoekige veldpoorten.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9436 (Geraadpleegd op 26-02-2020)