Godshuis

Beschrijving

Merkwaardige woning, schuin ingeplant aan een bocht van de straat, nabij de grens met Lieferinge. Voormalig "godshuis" of "hospitaal voor passanten", reeds vermeld in de 14de eeuw (?); in de 17de eeuw, een hospitaal voor ouderlingen.

Leegstaande woning, hoge kamer, van twee verdiepingen onder een steil gebogen zadeldak (Vlaamse pannen) opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl, vermoedelijk opklimmend tot de 16de-17de eeuw. Straatgevel gewijzigd door éénlaagse aanbouw onder lessenaarsdak met verlaagd linker aandak afgewerkt met muurvlechtingen; rechthoekige muuropeningen. Verankerde witgekalkte achtergevel voorzien van twee kloosterkozijnen van zandsteen op de bovenverdieping; gewijzigde rechthoekige benedenvensters. Linkerzijpuntgevel, tuitgevel, afgewerkt met aandak muurvlechtingen en schouderstukken, toegemetst kloosterkozijn van zandsteen op de begane grond; twee kleine rechthoekige venstertjes in een zandstenen omlijsting in de top. Kleine bijbouw onder lessenaarsdak tegen deze zijgevel.

Binnenin bleven twee laat-gotische schouwen en een mooi gebint bewaard.

Tegen de rechter zijgevel: witgekalkt boerenhuis van twee bouwlagen onder zadeldak. Straatgevel van vier traveeën met rechthoekige muuropeningen, uit de 19de eeuw. Achtergevel met rechthoekige beluikte vensters en gedicht rechter steekboogdeurtje bekroond met nisje. Rechts, recentere aanbouw.

• VAN DEN ABEELE-BELLON 1969: Neigem in het Pajottenland , Toerisme in Oost-Vlaanderen, s.l.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle