Tyne Cot Memorial (Passendale - WOI)

inventaris wereldoorlogerfgoed

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Zonnebeke
Deelgemeente Passendale
Straat Tynecotstraat
Locatie Tynecotstraat (Zonnebeke)
Status (deels)Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
Datum inventarisatie woensdag 22 oktober 2003

Beschrijving

Kenmerken

Het 'Tyne Cot Memorial' is een boogvormige silexkeienmuur van 4,25 meter hoog en meer dan 150 meter lang aan de achterzijde (O) van de begraafplaats 'Tyne Cot Cemetery'. Aan de voorzijde hangen panelen uit Portlandsteen met daarop de gegraveerde namen van bijna 35000 Commonwealthdoden. De muur is afgewerkt met een zadeldakje. Achter de muur bevinden zich 3 absissen en 2 rotondes. In het midden is de muur opengewerkt en doorheen de opening met 2 rijen van 6 Toscaanse zuilen is de toegang tot een halfcirkelvormige, geplaveide binnenplaats, waarin de muren behangen zijn met de namen van de Nieuw-Zeelandse vermisten. Op gelijke afstanden, aan beide kanten van die centrale opening, is er een ronde uitsprong, bereikbaar doorheen een kolonnade van 2 x 4 Toscaanse zuilen. De bodem van deze ronde binnenplaatsen is met gras bedekt, met uitzondering van een geplaveid pad dat de muur volgt. De 2 andere absissen en de rotondes, alsook de muur zelf, dragen de namen van doden van het Verenigd Koninkrijk die in de Ypres Salient (vandaar de boogvorm) stierven vanaf 15 augustus 1917, voornamelijk tijdens de Derde Slag om Ieper (najaar 1917) en het Duitse lenteoffensief (voorjaar 1918) en die geen gekend graf hebben. De grote muur loopt aan beide kanten uit op een volledig natuurstenen schuilgebouwtje met rondboogopeningen in elke zijde tussen de 4 zware hoekpijlers. Deze constructies worden beiden bekroond door een fijn afgewerkte koepel. Bovenop deze koepels staat telkens een sculptuur van een geknielde engel die een krans draagt, het werk van beeldhouwer F.V. Blundstone. Aan deze gebouwtjes hangt nog een korte halfcirkelvormige voortzetting van de grote muur. De volgende tekst staat gegraveerd in de fries boven de panelen : “1914 - HERE ARE RECORDED THE NAMES OF OFFICERS AND MEN OF THE ARMIES OF THE BRITISH EMPIRE WHO FELL IN YPRES SALIENT, BUT TO WHOM THE FORTUNE OF WAR DENIED THE KNOWN AND HONOURED BURIAL GIVEN TO THEIR COMRADES IN DEATH - 1918” H. 4,25m x L. 230m

Historische achtergrond

Het memorial, ontworpen door Sir Herbert Baker, en met beeldhouwwerk door F.V. Blundstone en Joseph Armitage, werd in juli 1927 onthuld door Sir Gilbert Dyett. Op 19 juni 1927 werd de begraafplaats officieel ingewijd. De 2 paviljoenen met koepel aan de uiteinden van de gedenkmuur zijn gebouwd op Duitse militaire betonconstructies. De muur is 1 van de 4 'memorials to the missing' in de Ieper- en Wijtschateboog. Er zijn nog de Menenpoort in Ieper, en de 2 'New Zealand Memorials to the Missing' op Buttes New British Cemetery en Messines Ridge British Cemetery. Iets meer ten zuiden, net over de taalgrens, ligt het Memorial van Ploegsteert. Helemaal in het noorden van de Westhoek tenslotte worden een 550-tal Britten herdacht op een gedenkteken voor vermisten in Nieuwpoort. Er worden op deze muur bijna 35.000 doden herdacht, die vanaf 15 augustus 1917 vermist raakten en dus geen gekend graf hebben. De centrale absis vormt in feite het 'New Zealand Memorial' met daarop de namen van bijna 1200 Nieuw-Zeelanders die hun leven lieten tijdens de slag om Broodseinde en de Derde Slag om Ieper in oktober 1917.

Locatiebeschrijving

Gelegen tussen de Tynecotstraat en de Vijfwegenstraat, op de W-zijde van een heuvelrug, ca. 2,5km ten ZW van het dorp Passendale. Het omliggende landbouwgebied is heuvelachtig. De begraafplaats bevat verschillende bunkers, waaronder 1 vooraan links (bunker 2) en 1 vooraan rechts (bunker 1). De 'Cross of Sacrifice', midden achteraan, is gebouwd op een bunker (bunker 3) en draagt een gedenkplaat voor de '3rd Australian Division'. Achter dit kruis en de 'Stone of Remembrance' staat over de breedte van de begraafplaats het 'Tyne Cot Memorial'.

Relaties

maakt deel uit van Tyne Cot Cemetery (Passendale - WOI)

Tynecotstraat (Zonnebeke)

maakt deel uit van Tyne Cot New British Cemetery

Tynecotstraat zonder nummer, Zonnebeke (West-Vlaanderen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.