Tyne Cot Memorial (Passendale - WOI)

inventaris wereldoorlogerfgoed

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Zonnebeke
Deelgemeente Passendale
Straat Tynecotstraat
Locatie Tynecotstraat (Zonnebeke)
Status (deels)Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed (geografische inventarisatie, thematische inventarisatie: 01-01-2002 - 31-12-2005).
Datum inventarisatie woensdag 22 oktober 2003

Beschrijving

<p>Het 'Tyne Cot Memorial' is een boogvormige silexkeienmuur van 4,25 meter hoog en meer dan 150 meter lang aan de achterzijde (O) van de begraafplaats 'Tyne Cot Cemetery'. Aan de voorzijde hangen panelen uit Portlandsteen met daarop de gegraveerde namen van bijna 35000 Commonwealthdoden. De muur is afgewerkt met een zadeldakje. Achter de muur bevinden zich 3 absissen en 2 rotondes. In het midden is de muur opengewerkt en doorheen de opening met 2 rijen van 6 Toscaanse zuilen is de toegang tot een halfcirkelvormige, geplaveide binnenplaats, waarin de muren behangen zijn met de namen van de Nieuw-Zeelandse vermisten. Op gelijke afstanden, aan beide kanten van die centrale opening, is er een ronde uitsprong, bereikbaar doorheen een kolonnade van 2 x 4 Toscaanse zuilen. De bodem van deze ronde binnenplaatsen is met gras bedekt, met uitzondering van een geplaveid pad dat de muur volgt. De 2 andere absissen en de rotondes, alsook de muur zelf, dragen de namen van doden van het Verenigd Koninkrijk die in de Ypres Salient (vandaar de boogvorm) stierven vanaf 15 augustus 1917, voornamelijk tijdens de Derde Slag om Ieper (najaar 1917) en het Duitse lenteoffensief (voorjaar 1918) en die geen gekend graf hebben. De grote muur loopt aan beide kanten uit op een volledig natuurstenen schuilgebouwtje met rondboogopeningen in elke zijde tussen de 4 zware hoekpijlers. Deze constructies worden beiden bekroond door een fijn afgewerkte koepel. Bovenop deze koepels staat telkens een sculptuur van een geknielde engel die een krans draagt, het werk van beeldhouwer F.V. Blundstone. Aan deze gebouwtjes hangt nog een korte halfcirkelvormige voortzetting van de grote muur. De volgende tekst staat gegraveerd in de fries boven de panelen : “1914 - HERE ARE RECORDED THE NAMES OF OFFICERS AND MEN OF THE ARMIES OF THE BRITISH EMPIRE WHO FELL IN YPRES SALIENT, BUT TO WHOM THE FORTUNE OF WAR DENIED THE KNOWN AND HONOURED BURIAL GIVEN TO THEIR COMRADES IN DEATH - 1918” H. 4,25m x L. 230m </p>

Relaties

maakt deel uit van Tyne Cot Cemetery (Passendale - WOI)

Tynecotstraat (Zonnebeke)

maakt deel uit van Tyne Cot New British Cemetery

Tynecotstraat zonder nummer, Zonnebeke (West-Vlaanderen)

U kunt deze pagina citeren als:

Agentschap Onroerend Erfgoed 2016: Tyne Cot Memorial (Passendale - WOI), Inventaris Onroerend Erfgoed [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/94498 (geraadpleegd op ).
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.