erfgoedobject

L-Vormige hoeve van 1818

bouwkundig element
ID
946
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/946

Juridische gevolgen

Beschrijving

Oorspronkelijk L-vormige hoeve (Atlas van de Buurtwegen, 1846) van 1818, met ordonnantie: dwarsschuur-stal-woonhuis; de haakse vleugel, achteraan het erf, verdween en werd vervangen door een recent aanbouwsel. Eén bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat).

Bakstenen gebouw op een gecementeerde plint. Getoogde vensters in een rechthoekige houten omlijsting, beluikt. De ordonnantie in de twee uiterste rechtertraveeën van de voorgevel werd gewijzigd: aangepast venster en rechthoekige deur in een gecementeerde omlijsting. Oorspronkelijke, rechthoekige staldeur in houten omlijsting. Pomp tegen de gevel tussen woonhuis en stal. Bakstenen rondboogpoort in de dwarsschuur.

De achtergevel is gesloten.

Zijgevel aan straatzijde met aandak en vlechtingen; gesmeed ijzeren muurankers met krullen; gevelsteen met opschrift: ANNO/ 1818/ I M G . (?). Op de benedenverdieping twee vensters van het hoger besproken type, en twee rechthoekige zolderluiken in houten kozijn. Aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen de linkerzijgevel.

Kleine, houten schob onder zadeldak (Vlaamse pannen) tegenover de schuur. Mestvaalt tegenover het woonhuis .


Bron: SCHLUSMANS F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: L-Vormige hoeve van 1818 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/946 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.