erfgoedobject

Gesloten hoeve Hof te Hazeleer

bouwkundig element
ID
9463
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9463

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Gesloten hoeve Hof te Hazeleer
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Ruime, oorspronkelijk gesloten hoeve met deels gekasseide, deels gebetonneerde binnenplaats met tuintje. Overluifelde inrijpoort in het verlengde van de dwarsschuur.

Ten noordwesten, éénlaagse boerenwoning van het dubbelhuistype met zeven traveeën onder licht gebogen zadeldak met uitstekende rand op daklijstbalkjes (nok loodrecht op straat, Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 18de eeuw. Bakstenen gebouw op gecementeerde plint. Gevel aan erfzijde met licht getoogde vensters in omlijsting van gesinterde baksteentjes. Lage rechthoekige deur in vlakke arduinen omlijsting. Achtergevel met beluikte rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels en houten bovendorpels; rechts, getralied. Rechthoekig deurtje in vlakke omlijsting van arduin. Gecementeerde zijpuntgevel aan de straatkant.

In het verlengde van het woonhuis, twee traveeën brede stal met deurtje in zandstenen omlijsting. Ten noordoosten, bakstenen stalvleugel onder zadeldak (pannen); getoogde deur met zandstenen sluit- en boogstenen waarop het jaartal 1765 (hergebruikt materiaal). Ertegenover, witgeschilderde langsschuur op gepikte plint, aan de straatkant gestut door steunberen; zijpuntgevel met uilengaten in een verdiept boogveld. De dienstgebouwen tegenover het woonhuis zijn vervangen door onbelangrijke aanhorigheden.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Gesloten hoeve Hof te Hazeleer [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9463 (Geraadpleegd op )