Parochiekerk Sint-Amandus

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Amandus

• is aangeduid als beschermd monument Parochiekerk Sint-Amandus

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Outer

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Outer

Historiek

Gelegen op de hoek met de Kerkweg. Omringd door een graspleintje met taxusboompjes - voorheen kerkhof - en een lage bakstenen kerkhofmuur.

Oorspronkelijk in handen van de abdij van Honnecourt bij Kamerijk en later bediend door de abdij van Ninove tot 1709.

Van de gotische kerk blijft slechts de onderbouw van de vierkante westtoren bewaard (15de eeuw); bovenbouw van 1752 en 1928. De kruisbeuk is verdwenen. In 1830 vergroot naar ontwerp van architect J.B. Van Impe. Nieuw koor van 1846. Recente restauratie naar ontwerp van architect F. Vaneeckhout in 1972-74 (herstel van dak, torenspits, gewelf, zandstralen en hervoegen van buitenmuren).

Beschrijving

De plattegrond ontplooit: westtoren; drie beuken van vier traveeën; koor van een rechte travee en driezijdige sluiting; noordelijke sacristie van twee traveeën en zuidelijke sacristie van één travee; aanleunende, smallere zuidelijke calvariekapel van één travee.

Behoudens de zandstenen torenonderbouw: baksteenbouw met afgeschuinde plint en hoekstenen van zandsteen. Leien bedaking.

Ingebouwde westtoren van drie geledingen; twee onderste gestut door middel van tweevoudig versneden steunberen. Onregelmatig metselverband tot halfweg de tweede geleding. Ingekaste (?) spitsboogpoort met omlopend peerkraalprofiel op verweerde sokkeltjes; markerende druiplijst met gestrekte uiteinden; erboven een ingekast (?) smal spitsboogvenster met druiplijst en afzaat; raam in ijzeren harnas. Niet volledig axiale derde geleding met zandstenen gedeelte (regelmatig verband), onderaan afgelijnd door torus; jaartal 1752 aangegeven door middel van muurankers; in bakstenen bovendeel: twee rondboogvormige galmgaten aan westzijde; gesmeed ijzeren uurwerk, gedateerd 1928. Kort, gebogen tentdak. Jaarstenen in westgevels van zijbeuken 18/30.

Beuken onder een zadeldak; blinde westgevel; rondboogvensters met ijzeren harnas op arduinen lekdrempels aan noord- en zuidzijde. Hoog koor onder doorgetrokken zadeldak, gelijksoortig rondboogvenster in elke rechte travee.

Noordelijke sacristie onder half schilddak; hoge bakstenen sokkel; rechthoekige deur en venster in vlakke arduinen omlijstingen, met afschuining en ezelsoren aan de dagkant. Zuidelijke sacristie met getralied venster; afgesnuite leien bedaking. Aanleunende open zuidelijke kapel onder zadeldak: rondboog op vierkante zuilen.

Tussen hoofd- en zijbeuken, rondboogarcaden op Toscaanse zuilen met achtzijdige sokkel. Overdekking door middel van tongewelf (middenbeuk en koor) en Boheemse kappen (zijbeuken). Verbinding toren-beuk door middel van een spitsboog op twee originele zuilen (15de eeuw) met achthoekig kapiteel en sokkel (1634).

Mobilair

Schilderij boven hoofdaltaar: "De Emmaüsgangers", van J. van Vanzele (1927). Rococolambrisering en -biechtstoel (18de eeuw); barokke preekstoel en zijaltaren (18de eeuw).

Grafstenen uit 19de-20ste eeuw tegen koorgevel (buitenzijde).

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle