Gedenkzuil 34th British Division (Langemark - WOI)

inventaris wereldoorlogerfgoed

Locatie Beekstraat (Langemark-Poelkapelle)
Status (deels)Bewaard

Datum inventarisatie dinsdag 27 april 2004

Oorlog WOI

Beschrijving

<p>Rechthoekig grasperk afgezet met een haag. De toegang vooraan bestaat uit twee paaltjes uit witte natuursteen. Achteraan staat een bunker met ervoor een gedenkzuil. Deze staat op een breed platform uit witte natuursteen en een bovenaan geprofileerde sokkel. De zuil is vierkant, versmalt naar boven toe en heeft een piramidaal afgewerkte top. Vooraan op de zuil: kenteken van de 34th British division (dambordpatroon), 'To the glory of God and in memory of the officers, warrant and non commissioned officers and men of the artillery and engineers of the 34th British Division who fought near this spot October-November 1917', op de linkerkant het kenteken van de 'Royal Engineers' met 'Honi soit qui mal y pense'; op de rechterkant het kenteken van de 'Royal Artillery' met 'Ubique quo fas et gloria ducunt'. Op de sokkel: op de linkerkant 'Royal Engineers', 'Headquarters 34th Divisional Engineers', '207th, 208th and 209th Field Companies', 'Pioneers', '18th Northumberland Fusiliers'; op de rechterkant 'Royal Artillery', 'Headquarters 34th Divisional Artillery', '152nd and 160th Field Artillery Brigades', 'Divisional Ammunition Column', 'V/34 XY and Z/34 TM Batteries'. H. 437 cm x Br. 700 cm x D. 1900 cm (complex)</p>