Gemeentehuis van Outer

Beschrijving

Bakstenen dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen), daterend uit eind 19de-begin 20ste eeuw. Witgeschilderde lijstgevel op gepikte plint. Rechts naast de deur: arduinen gevelsteen met namen van burgemeester, schepenen, secretaris, aannemer en bouwmeester: De Perre-Montigny. Middenrisaliet met opschrift "Gemeenteschool" en radvenster in puntgeveltje. Fries van witgeschilderde tegeltjes en van bakstenen, respectievelijk tussen de bouwlagen en in entablement. Getoogde beneden- en rondbogige bovenvensters met arduinen lekdrempels en natuurstenen druiplijsten op consooltjes (zandsteen?). Steekboogdeur met bovenlicht in een natuurstenen omlijsting op neuten en voorzien van een druiplijst met tandlijst.

Aanpalende hoge bakstenen muur rechts. Latere schoolgebouwen (vierde kwart 19de - eerste kwart 20ste eeuw), gelegen achter het gemeentehuis (1639).

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle