erfgoedobject

Gemeentehuis van Outer

bouwkundig element
ID
9470
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9470
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Bakstenen dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen), daterend uit eind 19de-begin 20ste eeuw. Witgeschilderde lijstgevel op gepikte plint. Rechts naast de deur: arduinen gevelsteen met namen van burgemeester, schepenen, secretaris, aannemer en bouwmeester: De Perre-Montigny. Middenrisaliet met opschrift "Gemeenteschool" en radvenster in puntgeveltje. Fries van witgeschilderde tegeltjes en van bakstenen, respectievelijk tussen de bouwlagen en in entablement. Getoogde beneden- en rondbogige bovenvensters met arduinen lekdrempels en natuurstenen druiplijsten op consooltjes (zandsteen?). Steekboogdeur met bovenlicht in een natuurstenen omlijsting op neuten en voorzien van een druiplijst met tandlijst.

Aanpalende hoge bakstenen muur rechts. Latere schoolgebouwen (vierde kwart 19de - eerste kwart 20ste eeuw), gelegen achter het gemeentehuis (1639).


Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Gemeentehuis van Outer [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9470 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.