Gemeentehuis van Outer

Beschrijving

Nr. 65. Gemeentehuis. Bakstenen dubbelhuis van twee bouwl. en drie trav. onder zadeldak (n // straat, pannen), daterend uit eind XIX-begin XX. Witbeschilderde lijstgevel op gepikte plint. R. naast deur: arduinen gevelsteen met namen van burgemeester, schepenen, secretaris, aannemer en bouwmeester: De Perre-Montigny. Middenrisaliet met opschrift "Gemeenteschool" en radvenster in puntgeveltje. Fries van witbeschilderde tegeltjes en van bakstenen, resp. tussen de bouwl. en in entablement. Getoogde beneden- en rondbogige bovenvensters met arduinen lekdrempels en natuurstenen druiplijsten op consooltjes (zandsteen?). Steekboogdeur met bovenlicht in een natuurstenen omlijsting op neuten en voorzien van een druiplijst met tandlijst.

Aanpalende hoge bakstenen muur r. Latere schoolgebouwen (XIX d-XX a), gelegen achter het gemeentehuis (1639).

Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle