Hof ten Baandries

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ten Baandries

Beschrijving

Gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen), gegroepeerd rondom een rechthoekig erf met treurwilg. Rechthoekige inrijpoort opgenomen in het oostelijk gelegen dienstgebouw.

Boerenwoning, dubbelhuis van tien traveeën, twee en een halve bouwlaag met centrale bouwnaad. Verankerde gevel op gecementeerde plint met ovale arduinen keldergaten. Links, rechthoekige benedenvensters met arduinen bovendorpel en lekdrempel; respectievelijk getoogde en rechthoekige bovenvensters met arduinen lekdrempels in linker en rechter gedeelte; getoogde, deels blinde zolderluiken. Bewaarde (hergebruikte?) traditionele zandstenen rondboogdeur (eerste helft van de 18de eeuw) in linker gedeelte; rechthoekige deur met bovenlicht in een vlakke omlijsting van arduin in het rechtergedeelte. Zelfde ordonnantie in achtergevel; betraliede benedenvensters en getoogde deur rechts.

In oostelijke en zuidelijke stal, getoogde en rechthoekige muuropeningen onder houten lateien en halfronde vensters bovenaan. Rechter zijpuntgevel van zuidelijke stal gedateerd 1844 door middel van baksteenkoppen; rechthoekig zolderluik beschreven in een rondboog; drie oculi. Ten westen schuur met vernieuwde rechthoekige poorten onder I-balk, opgenomen in korfbogen; linker zijpuntgevel gedateerd 1886 door middel van baksteenkoppen; gedicht rondboogvenster.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle