Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Gesloten hoeve met belangrijk volumespel gelegen dicht aan de hoek van de straat. Boomgaard met omringende haag ten zuiden en met witgeschilderd bakstenen wegkapelletje op de hoek (steekboognis). Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom een vierkante gekasseide binnenplaats met vaalt; rechthoekige inrijpoort opgenomen in westelijk dienstgebouw; daterend uit het eerste tot het vierde kwart van de 19de eeuw.

Boerenwoning van één bouwlaag met zolderverdieping, zeven traveeën (nok loodrecht op de straat), uit de eerste helft van de 19de eeuw. Verhoogde begane grond met rechthoekige arduinen keldergaten. Smalle muurankers tussen de bouwlagen. Rechthoekige muuropeningen. Vensters met arduinen lateien en lekdrempels; smalle zoldervensters met ijzeren roedeverdeling. Deur met bovenlicht (fraaie tracering) in vlakke arduinen omlijsting; vernieuwde dubbele steektrap. Kelderdeur onder arduinen latei. Twee linker traveeën verhoogd met één bouwlaag.

Rechts, aanpalende stal (bouwnaad tussen woonhuis) met rechthoekige muuropeningen. Oostelijke dwarsschuur, gedateerd 1888 door middel van baksteenkoppen; rechthoekige poort onder houten latei onder rondboogvormige ontlastingsboog (strek en platte laag); getoogde muuropeningen. Westelijke stalvleugel met rechthoekige muuropeningen onder houten lateien.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle