Gesloten hoeve

Beschrijving

Gesloten hoeve gelegen in een beboomde omgeving en daterend uit midden 18de eeuw of 19de eeuw tot het eerste kwart van de 20ste eeuw. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) rondom een rechthoekige gekasseide binnenplaats met vaalt. Witbeschilderde gevels op gepikte plinten aan buitenzijde. Toegang via beschilderde zandstenen korfboogpoort opgenomen in het oorspronkelijk woonhuis (ten oosten). Boerenhuis (nok parallel aan de straat) van één bouwlaag en drie traveeën (met links poorttravee), aan straatzijde gedateerd 1750 door middel van muurankers; latere beluikte rechthoekige vensters met houten lateien, arduinen lekdrempels. Houten daklijstbalkjes. Linker zijpuntgevel bewaart verlaagd aandak met vlechtingen, top- en schouderstukken.

Lager haaks woongedeelte noord van vier traveeën met deels aangepaste muuropeningen. Klimmende dakkapellen met zolderluiken; verankerde gevel (onder meer met kram en krul en rechts gedeelte van datering ..32) op gecementeerde plint. Beluikte rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels; rechthoekige arduinen deuromlijsting op neuten (eerste kwart van de 19de eeuw). Aanleunende stal van twee traveeën; gedeeltelijk bewaarde zandstenen vensteromlijsting; getoogde deuromlijsting van zandsteen; houten daklijstbalkjes. Oostelijke en zuidelijke stalgebouwen uit de 18de eeuw tot de eerste helft van de 19de eeuw met rechthoekige muuropeningen onder houten lateien en twee getoogde dieuren in rechthoekige zandstenen omlijstingen. Westelijke dwarsschuur uit het vierde kwart van de 19de eeuw tot het eerste kwart van de 20ste eeuw met vier korfbogen op pilasters; blinde rondboogvormige bovenvensters met bakstenen druiplijsten en ronde uilegaten bovenaan in de zwikken; rechthoekige deuren met halfrond bovenlicht (met doorgetrokken druiplijsten); rechthoekige poorten. Rondboogvormige nisje in afgesnuite hoek aan straatzijde: donkerbeschilderde bepleisterde omlijsting met imposten; ijzeren traliewerk en kruisbeeld.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle