erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
949
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/949

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Alleenstaand breedhuis van het dubbelhuistype, met de zijgevel aan de straat gelegen en voorafgegaan door een ommuurde tuin op de hoek met de Keelhoffstraat (die hier echter verbreed werd, confer Atlas van de Buurtwegen, 1846).

Witgekalkt, bakstenen gebouw van circa 1860, met neoclassicistische ordonnantie. Een oudere kern is zichtbaar in de zijgevel aan straatzijde: op de eerste bouwlaag bleven resten van de kalkstenen omlijstingen met negblokken van tweede helft 17de-eeuwse kruiskozijnen bewaard. Lijstgevel voorzien van rechthoekige vensters met hardstenen latei en lekdrempel, voorheen beluikt op de benedenverdieping. Rechthoekige deur in een geprofileerde, hardstenen omlijsting op neuten.

Twee haakse dienstgebouwen op de achtergevel.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/949 (Geraadpleegd op )