Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom een gekasseid erf met beboomd tuintje. Rechth. inrijpoort opgenomen in 0.dienstgebouw. Witbeschilderde gevels op gepikte plinten (fig. 332).

Boerenhuis van één bouwl., zes trav. onder zadeldak met klokkeruiter. Licht verhoogde begane grond. L.keldergat. Rechth. muuropeningen; twee l.-vensters in omlijsting van gesinterde bakstenen op arduinen onderdorpels, twee r.-vensters in vlakke arduinen omlijsting; steektrap met halfronde treden; deur in een vernieuwde bakstenen omlijsting met tussendorpel; vernieuwd venster in r.-hoektrav. R. -zijpuntgevel (straatzijde) : twee beluikte rechth. vensters in arduinen omlijstingen.

L., aanleunend stalletje van twee trav. onder doorgetrokken zadeldak. Rechth. houten kozijnraam met roedeverdeling; steekboogdeur in vlakke arduinen omlijsting, sluitsteen met ingekerfd egmotief tussen letters J.C. en B., boven jaartal 1726.

Zandstenen steekboogdeur in O.-stalvleugel. Z.-stal van acht ongelijke trav. met o.m. rechth. poort en rechth. vlakke deuromlijsting van arduin; l. -zijpuntgevel (straatzijde) toont verbouwing tot woonhuis: drie trav. met rechth. muuropeningen onder houten lateien. O.-dwarsschuur (XIX) van vijf trav. aangeduid door korfbogen op eenvoudige pilasters. Rechth. muuropeningen onder houten lateien.

Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle