PoP-route nr. 3: Brabant (Poperinge - WOI)

inventaris wereldoorlogerfgoed

Datum inventarisatie woensdag 24 maart 2004

Oorlog WOI
Toponiem Brabant

Kenmerken

Informatiebord PoP-route, bestaande uit een wit, ruitvormig gedeelte met tekst in zwarte letters, achter plexiglas en aluminium-boorden. De Nederlandstalige tekst luidt: '3 Hooggraaf/Brabant' 'De wijk Hooggraaf (volgens de Britten), maar plaatselijk bekend als het Brabant, lag langs één van de nieuw aangelegde spoorlijnen die het gebied achter de frontlijn doorsneden. De 47ste (Londense) divisie had hier ruim 8 maand haar hoofdkwartier. De herberg 'de hertog van Brabant' was de laatste die onder de controle van de Poperingse Town Major viel. Die liet het café enkele keren voor een periode sluiten omdat de waard zich niet aan alle strenge voorschriften i.v.m. openingstijden en drankverkoop hield.' Eronder volgt de Engelse vertaling, afgesloten door 'PoP'. H. 108 cm x Br. 57 cm

Historische achtergrond

De PoP.route voert de fietser achter het front van Poperinge, naar “de eerste halte na de hel”, waar de militairen zich van modder en bloed ontdeden, van hun wonden genazen of er toch aan stierven, op adem kwamen, terecht moesten staan voor hun falen binnen het oorlogsbedrijf of voor hun deelname eraan beloond werden, rust zochten, berichten van het thuisfront ontvingen en hun eigen brieven, rapporten, dagboeken, gedichten… schreven. Hier zongen ze hun liedjes, speelden hun goedkope sketches en zochten rusteloos soelaas in drank, hopeloze liefde of goddelijke genade. De PoP.route probeert de sporen van dat bruisende leven te tonen en loopt langs 17 Britse militaire begraafplaatsen en 21 andere historische plaatsen. Deze plek is n° 3 en maakt deel uit van de noordelijke omloop van de PoP.route. Het herinnert aan de wijk 'Brabant' tijdens WOI. De Brabant werd genoemd naar de herberg "De Hertog van Brabant". Van oktober 1916 tot 1 juni 1917 was hier het hoofdkwartier van de 47ste (Londense) Divisie gevestigd. In de omgeving was heel wat zwaar geschut van die divisie opgesteld. De rustkampen voor haar brigades en bataljons lagen dichter bij het front, in Reningelst, Ouderdom en Busseboom. Hooggraaf was goed gelegen, alleen binnen het bereik van het zwaarste Duitse geschut, op een hoogte. Wat vooral interessant was, was de ligging van de wijk langs de nieuw aangelegde spoorweg, die liep van Abele via Ouderdom naar het front voorbij Dikkebus. Het was ook het verst gelegen groepje huizen waar de voorschriften van de Poperingse Town Major golden. En dat ondervond o.m. de waard van “De Hertog van Brabant”, die zijn zaak op bevel van de Town Major enkele keren een tijdlang moest sluiten.

Locatiebeschrijving

Gelegen langs de Brabantstraat, bij de splitsing met de Westouterseweg, de Lenestraat en de Poperingestraat, op de wijk Brabant, vlak op de grens met Heuvelland. Het infobord is opgehangen aan de zijgevel van huis Lenestraat 27, op 2500m ten Z van de ring rond Poperinge. De omgeving is landelijk.