Gedenkzuil militaire en burgerlijke doden (Geluwe - WOI-WOII)

inventaris wereldoorlogerfgoed

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Wervik
Deelgemeente Geluwe
Straat Sint Denijsplaats
Locatie Sint Denijsplaats (Wervik)
Status (deels)Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
Datum inventarisatie maandag 13 oktober 2003

Beknopte karakterisering

Typologieoorlogsmonumenten
Dateringinterbellum
Betrokken personen
Oorlog WOI/WOII

Beschrijving

Kenmerken

Roodbakstenen gedenkzuil met vierkante basis en 4 grote bloembakken aan elke zijde en 4 kleine op de hoeken. De zuil heeft hoeksteunen die naar boven toe trapsgewijs versmallen en op elk niveau met witnatuurstenen platen zijn afgedekt. Op de top is een blok uit ijzerzandsteen geplaatst waarin langs de 4 kanten een kruis is uitgehouwen. Tegen de voorzijde staat een beeld uit ijzerzandsteen van een vrouw in hoogreliëf met een strak geplooide sluier en een lang kleed met een sterk gestileerde kubistische plooienval, waarop het woord 'vrede' is aangebracht. Voor zich houdt zij een krans met daarin een duif met gespreide vleugels. Tegen de achterzijde: leeuw in vlakreliëf uitgevoerd en volledig uit geometrische vlakken opgebouwd. Op de linkerkant: rechthoekige hardstenen plaat ingewerkt met de namen van 'Gesneuvelden' van '1914-1918' en deze van '1940-1945'. Op de rechterkant: 'Burgerlijke slachtoffers 1914-1918', de namen, 'Burgerlijke slachtoffers 1940-1945', de namen niet alfabetisch gerangschikt. Witte, uitgehouwen letters. Uitvoering: Huib Hoste (ontwerp) H. 636 cm x Br. 467 cm x D. 467 cm Er is een informatiebordje op de sokkel bevestigd met daarop: 'Oorlogsmonument in kubistische baksteensculptuur, met in halfreliëf: De Vrede en de Vlaamse Leeuw (1925). Arch. Huib Hoste (°Brugge, 1881 - +Hove, 1957)'.

Historische achtergrond

Deze gedenkzuil herinnert aan de militaire en burgerlijke doden van Geluwe van de beide wereldoorlogen. Op 1 juni 1925 werd het 'Vrede-beeld' met Vlaamse leeuw plechtig onthuld. Het ontwerp is van Huib Hoste, die een aantal ideeën via de gekozen materialen uitdrukt: het baksteen is de aarde waarop de jongens leefden, het natuursteen is de uitdrukking van de hogere ideeën, de zuil is het streven naar omhoog, het kruis is het teken van het lijden en de zegepraal, op de achterkant het reliëf met de leeuw, het symbool van het land waarvoor zij offerden, op de voorkant moet de slanke vrouw vreugde en vrede uitstralen. Oorspronkelijk werden door het schepencollege 2 ontwerpen aan de provinciale overheid ter advies voorgelegd, nl. van Hoste en van een zekere Vandewalle. De provinciale overheid koos voor het ontwerp van Huib Hoste (17 maart 1924) en het ministerie gaf een subsidie van 15.000 fr. Huibrecht Hoste, architect en essayist, werd geboren in Brugge in 1881. Hij startte als leerling bij prof. L. Cloquet die de neo-gotiek verdedigde. Bij het uitbreken van WOI vestigde Hoste zich in Nederland en leerde er het modernisme grondig kennen. Hij ontpopte zich tot een fervent aanhanger van de functionele bouwkunst. Na WOI keerde hij terug naar België en zette zijn pionierstaak verder, in Wervik, Zonnebeke…Hij overleed in 1957.

Locatiebeschrijving

Gelegen vóór de Sint-Dionysiuskerk van Geluwe langs de Sint-Denysplaats. Vlakbij een Bastiaanplaque en kunstwerk.

Relaties

is gerelateerd aan Oorlogsmonument

Sint Denijsplaats zonder nummer, Wervik (West-Vlaanderen)

U kunt deze pagina citeren als:

Agentschap Onroerend Erfgoed 2017: Gedenkzuil militaire en burgerlijke doden (Geluwe - WOI-WOII) [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/94937 (geraadpleegd op ).
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.