Gedenkzuil militaire doden (Gijverinkhove - WOI)

inventaris wereldoorlogerfgoed

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Alveringem
Deelgemeente Gijverinkhove
Straat Bellestraat
Locatie Bellestraat (Alveringem)
Status (deels)Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
Datum inventarisatie maandag 28 juni 2004

Beknopte karakterisering

Betrokken personen
Oorlog WOI

Beschrijving

Kenmerken

Op een zwaar geprofileerd voetstuk met sterk geprofileerde kroonlijst, staat een naar boven toe versmallende zuil, met dubbele kroonlijst, waarvan de bovenste op kraagstenen. Op de top staat een kruis met een rozet in het midden. Op de zuil: in een rolwerkcartouche staat '1914-1918', tegen de achtergrond zijn 2 gekruiste vaandels, gekruiste sabels, een lauriertak en een oorlogskruis aangebracht, hieronder 'overwinnen of sterven'. Op de linker- en rechterzijkant een palmtak. Op het voetstuk: op de voorkant: zeshoekige reliëfplaat ingewerkt in de kroonlijst met eike- en palmbladkrans, 'De Gemeente Ghyverinchove aan hare gesneuvelde soldaten', een reliëf geeft een klimmende leeuw met samengebundelde eike- en lauriertak weer; op de linkerkant de namen; op de rechterkant de namen, waarvan 1 gestorven in 1923. De letters staan in vlakreliëf en zijn geel beschilderd. H. 380 cm x Br. 165 cm x D. 165 cm Uitvoering: L. Tanghe, Brugge (steenhouwer) (gesigneerd)

Historische achtergrond

Deze gedenkzuil herinnert aan de militaire doden van Gijverinkhove van WOI en werd gemaakt door L. Tanghe uit Brugge. Gijverinkhove lag een achttal kilometer van het front verwijderd. Tijdens de oorlog zijn talrijke soldaten en officieren naar dit dorp afgezakt. Aan de Weegschede was een parkeerplaats voor legerautomobielen.

Locatiebeschrijving

De Sint-Petruskerk van Gijverinkhove is gelegen tussen de Bellestraat en de Kasteeldreef. Vóór de kerk staat een gedenkzuil i.v.m. WOI. Op het kerkhof rond de kerk is er nog een graf i.v.m. WOI.

Relaties

is gerelateerd aan Gedenkzuil militaire doden

Bellestraat zonder nummer, Alveringem (West-Vlaanderen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.