Gedenkzuil militaire en burgerlijke doden (Leisele - WOI-WOII)

inventaris wereldoorlogerfgoed

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Alveringem
Deelgemeente Leisele
Straat Leiseledorp
Locatie Leiseledorp (Alveringem)
Status (deels)Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
Datum inventarisatie maandag 28 juni 2004

Beknopte karakterisering

Typologieoorlogsmonumenten
Dateringinterbellum
Oorlog WOI/WOII

Beschrijving

Kenmerken

In een met stenen omheind perk staat een vierkante zuil op een geprofileerd, vierkantig voetstuk dat bovenaan afgewerkt is met een klein driehoekig fronton, dat aan de achterzijde herhaald wordt. De verjongende zuil wordt opzij gesteund door twee halve cilinders. De top heeft een spitsboogvormige bekroning, op de vier hoeken met acanthusbladeren versierd en een kruis in het midden. Vooraan tegen het voetstuk is een hardstenen gedenkplaat geplaatst. Op de gedenkzuil: bovenaan '1914-1918', de namen met sterfdatum en -plaats, chronologisch gerangschikt, onderaan: 'Hulde aan onze gesneuvelden'. Op het voetstuk: onderaan in vlakreliëf een compositie met oorlogstrofeeën (helm, oorlogskruis, gekruist geweer en sabel, eike- en palmtakken). Op de gedenkplaat 'Gesneuvelden 1940-45', de namen, en één 'burgerlijk slachtoffer'. H. 373 cm x Br. 120 cm x D. 171 cm Uitvoering: 1921 (gedateerd)

Historische achtergrond

Deze gedenkzuil herinnert aan de miltiaire en burgerlijke doden van WOI en WOII van Leisele en dateert van 1921. Tijdens WOI vielen op het grondgebied van Leisele, een dorp tegen de Franse grens en dus een heel eind van het front verwijderd, toch heel wat obussen. Zeven grote projectielen waren afgevuurd door de zware Duitse artillerie, die haar kanonnen had opgesteld in de bossen van Klerken. Ze waren eigenlijk voor Hondschoote bestemd. Op de lijst van de militaire doden van WOI staat ook Gabriel Taccoen, één van de 2 vliegeniers die het dorp Leisele had. In 1996 werd de dorpskom van Leisele als dorpsgezicht beschermd.

Locatiebeschrijving

Gelegen op Leisele-dorp, een plein vóór het kerkhof, bij de Izenbergestraat. De omgeving is vlak en bestaat uit bebouwing. De Sint-Martinuskerk is vlakbij.

Relaties

is gerelateerd aan Gedenkzuil militaire en burgerlijke doden

Leiseledorp zonder nummer, Alveringem (West-Vlaanderen)

U kunt deze pagina citeren als:

Agentschap Onroerend Erfgoed 2017: Gedenkzuil militaire en burgerlijke doden (Leisele - WOI-WOII) [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/94962 (geraadpleegd op ).
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.