Gedenkzuil militaire en burgerlijke doden (Hoogstade - WOI-WOII)

inventaris wereldoorlogerfgoed

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Alveringem
Deelgemeente Hoogstade
Straat Kerkstraat
Locatie Kerkstraat (Alveringem)
Status (deels)Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
Datum inventarisatie maandag 28 juni 2004

Beknopte karakterisering

Betrokken personen
Oorlog WOI/WOII

Beschrijving

Kenmerken

Op een vierkante basis en een sterk geprofileerd voetstuk met S-vormige voluten opzij en een zware kroonlijst, staat een naar boven toe versmallende zuil met geprofileerde kroonlijst en leliekruis. Alles uitgevoerd in hardsteen. Op de zuil: op de voorkant '1914-1918', ondiep uitgehouwen versiering met kruis, helm en samengebundelde palm- en eiketak, 'Zalig en roemvol aandenken aan onze dierbare gesneuvelden'; op de rechterkant '1940-45', 1 naam, 'Opgeëist Slachtoffer', 1 naam. Op het voetstuk: op de voorkant de namen van de soldaten W.O. I en 'R.I.P.'; op de rechterkant "uit dank gemeentebestuur en volk van Hoogstaede'; op de linkerkant 'Burgerlijke Oorlogsslachtoffers 1940-45 Hoogstade', de namen chronologisch gerangschikt. H. 396 cm x Br. 100 cm x D. 100 cm Uitvoering: A. Vandewalle, Veurne (gesigneerd)

Historische achtergrond

Deze gedenkzuil herinnert aan de militaire en burgerlijke doden van WOI en WOII en werd na WOI door het gemeentebestuur van Hoogstade opgericht. Het monument werd uit steen gekapt door A. Vandewalle uit Veurne. Hoogstade lag tijdens WOI bijna 10km ten W van het front. De gemeente werd nu en dan getroffen door een bombardement of beschieting, maar leed over het algemeen weinig schade. De kerk bleef bewaard. In het dorp bevond zich het militaire hospitaal in het rustoord Clep. De doden hiervan werden vanaf april 1915 begraven op een nieuw aangelegde begraafplaats. Het dorp speelde ook een niet onbelangrijke rol in het Vlaamse cultuurleven: hier werd op 1 april 1918 een groep Vlaamse militairen in de 'compagnie des Travailleurs' bijeengebracht. Zij vormden de kern van het Vlaamse Fronttoneel dat uiteindelijk naar De Panne zou uitwijken. Aan de Linde was er ook een badinstelling waar de militairen zich konden wassen en waar ook hun kleren gewassen, ontsmet en gedroogd werden.

Locatiebeschrijving

Het kerkhof van Hoogstade is gelegen langs de Kerkstraat en de Hoogstadestraat, vlakbij de St.-Lambertuskerk. Rechts van de toegangsweg naar de kerk, bij het kerkhof, staat een gedenkzuil. Op het kerkhof is nog een graf voor een Belgische soldaat terug te vinden.

Relaties

is gerelateerd aan Gedenkzuil militaire en burgerlijke doden

Kerkstraat zonder nummer, Alveringem (West-Vlaanderen)

U kunt deze pagina citeren als:

Agentschap Onroerend Erfgoed 2017: Gedenkzuil militaire en burgerlijke doden (Hoogstade - WOI-WOII) [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/94969 (geraadpleegd op ).
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.