erfgoedobject

Pastorie Sint-Christoffelparochie

bouwkundig element
ID
9498
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9498

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Pollare
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Pastorie met neogotische inslag, met ommuurd voortuintje, gelegen op een helling. Twee volumes van drie traveeën met respectievelijk twee en één bouwlagen onder zadeldaken (nokrichting parallel aan de straat, leien), 1879 gedateerd door middel van sierankers in de trapgevels. Bakstenen gebouw op sokkel van breuksteen. Hoofdvolume met twee linker traveeën uitgewerkt als trapgevel (8 trappen + topstuk), verder een bredere lijstgevel van één travee met aflijnende baksteenfries met dropmotief, dakvenster en zijtrapgevel. Aanbouw van één bouwlaag: herhaling van het hoofdvolume op kleinere schaal. Segmentboogvormige muuropeningen. Hoofdvolume met benedenvensters met geprofileerd boogtracé doorlopend over de penanten.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  :


Relaties

 • Is deel van
  Dorpskom Pollare

 • Is deel van
  Pollare-Dorp


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pastorie Sint-Christoffelparochie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9498 (Geraadpleegd op )