Eenheidsbebouwing van vier burgerhuizen

Gemeente Aalst

• Adrescontrole Aalst (adrescontroles: 11-12-2007 - 11-12-2007).
  • Inventarisatie Aalst (geografische inventarisatie: 01-01-1978 - 31-12-1978).

is beschermd als monument Eenheidsbebouwing van vier burgerhuizen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Eenheidsbebouwing van vier burgerhuizen

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Keizersplein met aanpalende bebouwing

Beschrijving

Vier enkelhuizen, samen met nummer 33, vermoedelijk de enige uitgevoerde panden van een totaalontwerp voor het Keizerlijk Plein, daterende uit het laatste kwart van de 18de eeuw.

Enkelhuistypes met drie bouwlagen van vijf traveeën onder zadeldaken. Lijstgevels met empire inslag. Begane grond onder geprofileerde puilijst. Zijrisaliet vanaf de bel-etage belijnd door gecanneleerde pilasters met Ionische kapitelen (behalve nummer 31). Rechthoekige muuropeningen in sobere, vlakke omlijstingen; deze van het zijrisaliet zijn sierlijker uitgewerkt. Beluikte benedenvensters. Rechthoekige poorten in arduinen omlijsting onder deurvenster met balkon. Al dan niet van siermotieven voorziene casementen op de borstwering van de bovenverdieping. Deurrisaliet met entablement met siermotieven, in nummer 31 over de volledige gevelbreedte gekorniste kroonlijsten.

Auteurs: Eeman, Michèle; d'Huyvetter, Clio & de Longie, Bea