Teksten van Sint-Antoniuskapel met kapelboom

Sint-Antoinuskapel met kapelboom (versie 2019) ()

Eind 19de- begin 20ste-eeuwse kapel met een es als kapelboom. De kapel werd gebouwd op de locatie van een gesloopte hoeve.

De inventaris van 1978 biedt volgende beschrijving: 'Door een boom beschaduwd rechthoekig kapelletje. Witgeschilderde baksteenbouw onder zadeldak (pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Geknikte spitsboogvormige muuropeningen. Puntgevel met deur met ijzeren hek.'

Aan de achterzijde van de kleine wegkapel werd een es aangeplant waarvan de kruin de kapel overschaduwt. De opgaande boom is op een bepaald moment gekandelaard.

• D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent.

Auteurs:  Verdurmen, Inge

Sint-Antoniuskapel ()