Molenhoeve

Beschrijving

Voorheen vrij grote gesloten hoeve met vierkante binnenplaats, heden met tuin. Vernieuwde ijzeren inrijpoort aan de straat. Ten noordwesten, boerenhuis van het dubbelhuistype met één bouwlaag van zeven traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Verankerde baksteenbouw op gecementeerde plint. Deels gecementeerde en beschilderde erfgevel. Rechthoekige muuropeningen in arduinen omlijsting; rechts, beluikte vensters, twee linker traveeën zijn later toegevoegd met grote, voorheen beluikte vensters. Deur met houten geprofileerde tussendorpel. Achtergevel met kleine rechthoekige vensters in arduinen omlijsting, twee linker traveeën met gecementeerd parement en grotere rechthoekige vensters. Gedichte deur. Rechts, in het verlengde van het woonhuis, twee traveeën brede stal. Ten noordwesten, witgeschilderde bakstenen stalveugel onder zadeldak uit de tweede helft van de 19de eeuw. De overige dienstgebouwen zijn verdwenen. Rechts, naast de hoeve, aan de straatkant, bevond zich voorheen een houten windmolen, gesloopt circa 1935, volgens de eigenaar.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle