Gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Ninove
Deelgemeente Pollare
Straat Roe
Locatie Roe 35, Ninove (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Ninove (actualisaties: 05-06-2007 - 10-08-2007).
  • Adrescontrole Ninove (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Ninove (geografische inventarisatie: 01-01-1978 - 31-12-1978).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Vrij grote gesloten hoeve met bakstenen dienstgebouwen van diverse volumes onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een vierkante gekasseide binnenplaats met vaalt. Inrijpoort aan de straatkant, opgenomen in de stalvleugel.

Ten noordwesten, boerenhuis van het dubbelhuistype, voorheen met één bouwlaag van zes traveeën onder zadeldak; (nokrichting loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 18de eeuw, aangepast eind 19de eeuw, begin 20ste eeuw. Erfgevel met rechthoekige muuropeningen in vlakke arduinen omlijstingen: vier vensters links, voorheen beluikt, met sponning; rechtervenster in recente omlijsting. Recent met één bouwlaag verhoogd en met gevelsteen bekleed.

Ten zuidoosten, langsschuur van 1815, gedateerd- door middel van muurankers in de zijpuntgevel aan de straat. Rechthoekige muuropeningen, sommige afgewerkt met zandstenen hoek- en negblokken (traditionele kern of herbruikt materiaal?). Zijpuntgevels met aandak en vlechtingen; aan de straat, vernieuwde rechthoekige poort onder I-balk. Ten noordoosten, haakse stalvleugel uit het vierde kwart van de 19de eeuw, voorzien van rechthoekige deuropeningen met hardstenen onderdorpels. Stalvleugel aan de straatkant met vernieuwde aanbouw.

Bron: D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Eeman, Michèle; d'Huyvetter, Clio & de Longie, Bea

Datum tekst: 1978

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Pollare

Pollare (Ninove)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.