erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
9503
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9503

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Vrij grote gesloten hoeve met bakstenen dienstgebouwen van diverse volumes onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een vierkante gekasseide binnenplaats met vaalt. Inrijpoort aan de straatkant, opgenomen in de stalvleugel.

Ten noordwesten, boerenwoning van het dubbelhuistype, voorheen met één bouwlaag van zes traveeën onder zadeldak; (nokrichting loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 18de eeuw, aangepast eind 19de eeuw, begin 20ste eeuw. Erfgevel met rechthoekige muuropeningen in vlakke arduinen omlijstingen: vier vensters links, voorheen beluikt, met sponning; rechtervenster in recente omlijsting. Recent met één bouwlaag verhoogd en met gevelsteen bekleed.

Ten zuidoosten, langsschuur van 1815, gedateerd- door middel van muurankers in de zijpuntgevel aan de straat. Rechthoekige muuropeningen, sommige afgewerkt met zandstenen hoek- en negblokken (traditionele kern of hergebruikt materiaal?). Zijpuntgevels met aandak en vlechtingen; aan de straat, vernieuwde rechthoekige poort onder I-balk. Ten noordoosten, haakse stalvleugel uit het vierde kwart van de 19de eeuw, voorzien van rechthoekige deuropeningen met hardstenen onderdorpels. Stalvleugel aan de straatkant met vernieuwde aanbouw.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9503 (Geraadpleegd op )