erfgoedobject

Boerenburgerhuis

bouwkundig element
ID
9504
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9504

Juridische gevolgen

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Vrij grote gesloten hoeve met witgeschilderde, verankerde bakstenen dienstgebouwen van anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldaken, uit het vierde kwart van de 19de eeuw, gegroepeerd rondom een rechthoekige gekasseide binnenplaats. Aan de straatkant, segmentboogvormige inrijpoort onder gedeeltelijk overhellend zadeldak. Ten noordwesten, voormalig boerenhuis met één bouwlaag onder zadeldak (nokrichting loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit de eerste helft van de 19de eeuw. Twee linker traveeën omgebouwd tot stal, twee rechter traveeën verbonden met het huidige boerenburgerhuis met voortuintje met ijzeren hek aan de straatkant; enkelhuistype met twee bouwlagen, erfgevel met twee traveeën, straatgevel met drie traveeën, onder schilddak (nokrichting parallel aan de straat, leien), van 1896 volgens de eigenaar. Gecementeerd bakstenen gebouw. Segmentboogvensters met stucomlijstingen; arduinen lekdrempels. Erfgevel met rechthoekige deur in geriemde arduinen omlijsting op neuten. Dienstgebouwen met rechthoekige muuropeningen.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  :

Aanvullende informatie

De gesloten hoevevorm is volledig verloren gegaan door de sloop van het merendeel van de dienstgebouwen. Enkel het boerenburgerhuis aan de straat met afsluitend hekwerk, een links aanpalend bijgebouw en de achterliggende voormalige boerenwoning, zijn bewaard.

Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Boerenburgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9504 (Geraadpleegd op )