erfgoedobject

Hoeve in L-vorm

bouwkundig element
ID
9506
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9506

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve in L-vorm
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Pollare
    Deze bescherming is geldig sinds 19-08-1980

Beschrijving

Eenvoudig L-vormig hoevetje in verankerde baksteenbouw. Aan de straatkant, toegang onder lessenaarsdak. Ten noordwesten, boerenhuisje van het dubbelhuistype met één bouwlaag van zes traveeën onder zadeldak (nokrichting loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), 1859 gedateerd door middel van sieranker in de zijpuntgevel aan de straatkant. Erfgevel op gecementeerde plint; rechthoekige beluikte vensters met arduinen bovendorpels en lekdrempels. Deur in vlakke arduinen omlijsting met kwarthol beloop, op neuten; houten tussendorpel en bovenlicht met fraai metalen roededecor. Gedateerde zijtuitgevel aan de straatkant met oculi in omlijsting van gesinterde baksteentjes, latere aanbouw onder lessenaarsdak. Aan de straatkant, stalletje onder zadeldak (golfplaten), straatgevel met nisje in gesinterde baksteentjes.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve in L-vorm [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9506 (Geraadpleegd op 15-06-2021)