Gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Ninove
Deelgemeente Pollare
Straat Steenberg
Locatie Steenberg 76-78, Ninove (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Ninove (actualisaties: 05-06-2007 - 10-08-2007).
  • Adrescontrole Ninove (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Ninove (geografische inventarisatie: 01-01-1978 - 31-12-1978).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Grote, oorspronkelijk gesloten hoeve met witgeschilderde bakstenen hoevegebouwen op gecementeerde plinten onder aaneengesloten pannen zadeldaken met overstekende rand op schoorstukken; gekasseide binnenplaats met vaalt. Ten noordwesten, aan de straatkant, in het verlengde van het boerenhuis, rondboogvormige inrijpoort met zandstenen omlijsting met kwarthol beloop, 1629 gedateerd door middel van een gevelsteen naast de inrijpoort aan de straatzijde.

Boerenhuis met anderhalve bouwlaag van acht traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien), oudere kern met aanpassingen in de 19de en de 20ste eeuw. Verbouwde erfgevel met rechthoekige muuropeningen; deur in vlakke omlijsting, houten tussendorpel en waaier met metalen roedenverdeling. Straatgevel voorzien van een nieuw parement, gewijzigde ordonnantie. Ten noordoosten en ten zuidoosten, stalvleugels uit eind 18de eeuw tot begin 19de eeuw. Segmentboogvormige muuropeningen, deurtje met zware zandstenen negblokken, rechthoekige muuropeningen in hardstenen vlakke omlijsting. De schuur (ten zuidwesten) is gesloopt waardoor de hoeve haar gesloten karakter heeft verloren.

Bron: D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Eeman, Michèle; d'Huyvetter, Clio & de Longie, Bea

Datum tekst: 1978

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Pollare

Pollare (Ninove)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.