erfgoedobject

Boerenwoning en inrijpoort

bouwkundig element
ID
9509
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9509

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning en inrijpoort
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Grote, oorspronkelijk gesloten hoeve met witgeschilderde bakstenen hoevegebouwen op gecementeerde plinten onder aaneengesloten pannen zadeldaken met overstekende rand op schoorstukken; gekasseide binnenplaats met vaalt. Ten noordwesten, aan de straatkant, in het verlengde van het boerenhuis, rondboogvormige inrijpoort met zandstenen omlijsting met kwarthol beloop, 1629 gedateerd door middel van een gevelsteen naast de inrijpoort aan de straatzijde.

Boerenhuis met anderhalve bouwlaag van acht traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien), oudere kern met aanpassingen in de 19de en de 20ste eeuw. Verbouwde erfgevel met rechthoekige muuropeningen; deur in vlakke omlijsting, houten tussendorpel en waaier met metalen roedeverdeling. Straatgevel voorzien van een nieuw parement, gewijzigde ordonnantie. Ten noordoosten en ten zuidoosten, stalvleugels uit eind 18de eeuw tot begin 19de eeuw. Segmentboogvormige muuropeningen, deurtje met zware zandstenen negblokken, rechthoekige muuropeningen in hardstenen vlakke omlijsting. De schuur (ten zuidwesten) is gesloopt waardoor de hoeve haar gesloten karakter heeft verloren.


Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De hoeve was al eerder haar gesloten karakter verloren door de sloop van de schuur ten zuidwesten. Nu zijn ook de stalvleugels ten noordoosten en ten zuidoosten, gesloopt.

Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenwoning en inrijpoort [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9509 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.