Gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Ninove
Deelgemeente Pollare
Straat Steenberg
Locatie Steenberg 27, Ninove (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Ninove (actualisaties: 05-06-2007 - 10-08-2007).
  • Adrescontrole Ninove (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Ninove (geografische inventarisatie: 01-01-1978 - 31-12-1978).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Vrij grote gesloten hoeve; witgeschilderde bakstenen dienstgebouwen op gepikte plinten onder zadeldaken (pannen, kunstleien, golfplaten), uit de eerste helft van de 19de eeuw; gegroepeerd rondom een vierkante gekasseide binnenplaats met tuin. Inrijpoort opgenomen in de dwarsschuur. Ten noordwesten, boerenhuis van het dubbelhuistype met één bouwlaag van zeven traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien), uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Verankerde baksteenbouw op gecementeerde plint. Voorheen beluikte rechthoekige muuropeningen in arduinen omlijstingen. Uitgewerkte gevelbekroning met een fries met rechte en overhoekse muizetand. Ten noordoosten, overluifelde voetgangersdeur; in het verlengde, stalvleugel met rechthoekige deur in hardstenen omlijsting, verder aangepaste muuropeningen. Ten het zuidwesten, langsschuur onder zadeldak, zijpuntgevels met aandaken (zonder schouderstukken), uitgebreid met recente aanbouw.

Bron: D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Eeman, Michèle; d'Huyvetter, Clio & de Longie, Bea

Datum tekst: 1978

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Pollare

Pollare (Ninove)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.